Za tę surówkę z pomidorów ktoś powinien dostać medal. Wystarczą dwa wyraziste dodatki

Za tę surówkę z pomidorów ktoś powinien dostać medal. Wystarczą dwa wyraziste dodatki

Dodano: 
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów Źródło: Shutterstock / bekka
Soczyste, dojrzałe, letnie pomidory to doskonały dodatek do obiadu. Można je przyrządzić na wiele sposób, ale ten bije na głowę inne.

Pomidory do obiadu to zawsze dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujesz szybkiej i smacznej surówki. I taka jest nasza propozycja: to surówka pełna smaku i zdrowia, którą zrobisz w kilka chwil.

Jak zrobić surówkę z pomidorów?

Podstawa to dobre pomidory: dojrzałe i mięsiste. Takie warzywa latem bez trudu dostaniesz czy to w warzywniakach, czy na lokalnych bazarkach i ryneczkach, czy to w dużych marketach. Ważne jest również to, jak doprawisz pomidory. Nasz przepis to pomidory z dodatkiem dwóch aromatycznych, wyrazistych w smaku składników: czosnku i natki pietruszki. Wystarczy je drobno posiekać, wymieszać z oliwą, odrobiną octu jabłkowego (może być też sok z cytryny), a potem dodać do pokrojonych pomidorów.

Przepis: Surówka z pomidorów

Pomidory z aromatycznymi dodatkami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
79 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pomidory malinowe
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dodatkówCzosnek i pietruszkę drobno posiekaj. Dodaj oliwę, ocet i wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. Robienie sałatkiPomidory pokrój, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z dressingiem czosnkowo-pietruszkowym.

Do czego pasuje surówka z pomidorów?

Surówka z pomidorów to bardzo uniwersalny dodatek do obiadów. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym czy mielonym. Taka surówka pasuje też do kasz z sosami czy dań z ryżem. Prostą surówkę z pomidorów można również jeść z pierogami (np. z mięsem), plackami ziemniaczanymi albo krokietami.

Surówka z pomidorów to też dobry pomysł na świeże warzywa do dań z grilla. Wówczas najlepiej przygotować sobie wcześniej sam dressing z czosnkiem i pietruszką (będzie jeszcze bardziej aromatyczny), a już przy grillu pokroić pomidory i połączyć wszystko razem.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów?

Jeśli szykujesz pomidory do obiadu, warto zrobić ich nieco więcej, bo prostą surówkę można zamienić ekspresowo w lekką sałatkę na kolację. Dodaj do pomidorów pokruszony ser feta, kulki mozzarelli czy kremową w środku burratę. Do pomidorów można też dodać gotowane lub pieczone ziemniaki, ogórki kiszone lub konserwowe, wędzoną rybę lub wędzonego kurczaka. Gotową sałatkę warto posypać chrupiącymi grzankami.

Czytaj też:
Zamiast pizzy zrobiłem ten chrupiący placek. Rodzina nie chce już niczego innego
Czytaj też:
Zrób pierś z kurczaka, która rozpływa się w ustach. Ten kremowy sos ma sekretny składnik