Pomidory do obiadu to zawsze dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujesz szybkiej i smacznej surówki. I taka jest nasza propozycja: to surówka pełna smaku i zdrowia, którą zrobisz w kilka chwil.
Jak zrobić surówkę z pomidorów?
Podstawa to dobre pomidory: dojrzałe i mięsiste. Takie warzywa latem bez trudu dostaniesz czy to w warzywniakach, czy na lokalnych bazarkach i ryneczkach, czy to w dużych marketach. Ważne jest również to, jak doprawisz pomidory. Nasz przepis to pomidory z dodatkiem dwóch aromatycznych, wyrazistych w smaku składników: czosnku i natki pietruszki. Wystarczy je drobno posiekać, wymieszać z oliwą, odrobiną octu jabłkowego (może być też sok z cytryny), a potem dodać do pokrojonych pomidorów.
Przepis: Surówka z pomidorów
Pomidory z aromatycznymi dodatkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 79 w każdej porcji
Składniki
- 3 pomidory malinowe
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie dodatkówCzosnek i pietruszkę drobno posiekaj. Dodaj oliwę, ocet i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Robienie sałatkiPomidory pokrój, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z dressingiem czosnkowo-pietruszkowym.
Do czego pasuje surówka z pomidorów?
Surówka z pomidorów to bardzo uniwersalny dodatek do obiadów. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym czy mielonym. Taka surówka pasuje też do kasz z sosami czy dań z ryżem. Prostą surówkę z pomidorów można również jeść z pierogami (np. z mięsem), plackami ziemniaczanymi albo krokietami.
Surówka z pomidorów to też dobry pomysł na świeże warzywa do dań z grilla. Wówczas najlepiej przygotować sobie wcześniej sam dressing z czosnkiem i pietruszką (będzie jeszcze bardziej aromatyczny), a już przy grillu pokroić pomidory i połączyć wszystko razem.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów?
Jeśli szykujesz pomidory do obiadu, warto zrobić ich nieco więcej, bo prostą surówkę można zamienić ekspresowo w lekką sałatkę na kolację. Dodaj do pomidorów pokruszony ser feta, kulki mozzarelli czy kremową w środku burratę. Do pomidorów można też dodać gotowane lub pieczone ziemniaki, ogórki kiszone lub konserwowe, wędzoną rybę lub wędzonego kurczaka. Gotową sałatkę warto posypać chrupiącymi grzankami.
Czytaj też:
Zamiast pizzy zrobiłem ten chrupiący placek. Rodzina nie chce już niczego innegoCzytaj też:
Zrób pierś z kurczaka, która rozpływa się w ustach. Ten kremowy sos ma sekretny składnik