Latem często wracam do sprawdzonych przepisów na lekkie dania, których smak pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja babcia gotowała ziemniaczane kluski (ciasto jak na knedle z owocami) i podawała je ze zmiksowanymi truskawkami oraz wymieszanym ze słodką śmietanką białym serem. Ja serwuję to danie również z lekkim i kremowym serkiem ricotta, który świetnie komponuje się ze smakiem owoców i okraszonych masłem klusek. W sezonie na maliny również serwuję te delikatne kluski na słodko.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?
Kluski ziemniaczane wyjdą idealne, jeżeli zrobisz ciasto z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C – ziemniaki sypkie, mączyste, które rozpadają się po ugotowaniu). Można również zrobić ciasto ziemniaczane z ziemniaków ogólnoużytkowych (typ kulinarny B) i dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na kluski nadają się zarówno wczorajsze, jak i świeżo ugotowane ziemniaki. Robiąc ciasto ze schłodzonych ziemniaków, warto lekko je podgrzać, co ułatwi przeciśnięcie przez praskę.
Jak zrobić kluski z sosem truskawkowym i ricottą?
Ciasto na kluski robi się prosto i szybko. Ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam i pozostawiam na durszlaku, żeby odparowały i przestygły. Kilka razy potrząsam durszlakiem, co przyśpiesza odparowywanie wody. Letnie ziemniaki przeciskam przez praskę (możesz też ugnieść ziemniaki tłuczkiem lub przetrzeć przez metalowe sitko), dodaję mąkę pszenną, jajko, szczyptę soli i składnik, który zawsze dodawała moja babcia, czyli łyżkę masła. Wyrabiam ciasto, aż powstanie jednolita masa. Kluski z mojego przepis może zastąpić pysznymi kluskami bez ziemniaków, które robi się ze zdrowej kaszy.
Z ciasta ziemniaczanego formuję wałek, odkrawam niewielkie kawałki i formuję małe kulki, które gotuję w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Kluski są gotowe po 3-4 minutach gotowania od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W międzyczasie blenduję truskawki (jeżeli owoce są kwaśne, to dodaję odrobinę miodu). Sos truskawkowy można podawać na zimno lub lekko podgrzany.
Przepis: Kluski z sosem truskawkowym i ricottą
To pyszne danie na słodko kochają nie tylko dzieci.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 545 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 1 duże jajko
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól
Na sos:
- 600 g truskawek
Dodatkowo:
- 400 g sera ricotta
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły i odparowały.
- Robienie ciasta ziemniaczanegoLetnie ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i wymieszaj składniki. Odstaw ziemniaki do całkowitego ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków wbij jajko i stopniowo dodając mąkę pszenną, wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Wskazówka: do ciasta ziemniaczanego można dodać kilka łyżek sera ricotta lub rozdrobniony twaróg.
- Przygotowanie dodatkówTruskawki obierz z szypułek, umyj, osusz i zblenduj. Jeżeli chcesz przygotować gęsty, ciepły sos, to podgrzewaj mus truskawkowy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Masło roztop, uważając, żeby się nie przypaliło. Możesz też użyć masła klarowanego.
- Formowanie klusekPodziel ciasto ziemniaczane na mniejsze porcje i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj niewielkie kawałki i formuj kuleczki.
- GotowanieGotuj kluski niewielkimi porcjami, wrzucając je na wrzącą wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru (opcjonalnie). Delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Gotowe kluski wyjmij z wody, odcedź i skrop masłem.
Kluski z truskawkami podaję na ciepło. Wykładam je na talerze oraz dodaję porcje sosu truskawkowego i sera ricotta. Potrawa doskonale sprawdza się jako danie obiadowe oraz słodki podwieczorek.
Czytaj też:
Leniwe jak u babci. Złote, miękkie i pachnące masłem. Zrób je dziś i wróć do dzieciństwaCzytaj też:
Babcia wiedziała, co dobre. Te kluski ziemniaczane podbijają serca. Spróbuj raz, a wrócisz po więcej