Soczysty, chudy schab i pieczarkowy farsz to duet idealny! Danie łączy prostotę wykonania z efektownym wyglądem i niezapomnianym smakiem. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso idealnie komponuje się z różnymi dodatkami.
Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
Na roladki najlepiej sprawdzi się schab środkowy, który jest stosunkowo delikatny i łatwo go rozbić. Wybierz kawałek o jednolitej grubości, bez polędwiczki i dużych przerostów tłuszczu. Ze schabu wykrawam 2-centymetrowe plastry, które następnie przekrawam na pół (nie do końca, żeby powstał duży płat mięsa) i cienko rozbijam. Tak przygotowane mięso oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nakładam farsz. Wskazówka: mięso wieprzowe możesz zastąpić dietetycznym filetem z piersi kurczaka lub indyka.
Pieczarki na farsz do roladek podsmażam z cebulą na klarowanym maśle i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowe roladki obsmażam na klarowanym maśle, podlewam niewielką ilością bulionu i duszę na patelni do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pozostały na patelni po duszeniu mięsa sos możesz zagęścić mąką lub zasmażką.
Przepis: Roladki wieprzowe z pieczarkami
Wyjątkowe delikatne i aromatyczne mięso na obiad w tygodniu i od święta.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg surowego schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 duży liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSchab umyj, pokrój i rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie płaty (3-5 mm). Każdy płat mięsa oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż się przyrumienią. Dopraw farsz suszonym tymiankiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wykonanie i obsmażanie roladekNa każdy rozbity plaster schabu nałóż równomiernie porcję farszu pieczarkowego. Zwiń mięso ciasno w roladkę. Każdą roladkę zepnij dwoma wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia. Rozgrzej klarowane masło i obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
- DuszenieWlej na patelnię gorący bulion oraz dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywką i duś roladki 30-40 minut lub do miękkości mięsa. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę, zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu, żeby sos zgęstniał.
Jak podawać roladki wieprzowe z pieczarkami?
Roladki wieprzowe z pieczarkami wykładam na talerz, a sos wlewam do sosjerki. Do rozpływającego się w ustach mięsa podaję m.in.:
- ziemniaki z wody, purée ziemniaczane lub ziemniaki pieczone,
- kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną lub kaszę kuskus,
- kluski śląskie,
- domowe kopytka.
Ze smakiem schabu i pieczarkowego farszu doskonale komponują się m.in. surówka z kiszonej kapusty, z kiszonych ogórków lub czerwonej kapusty. Polecam również ćwikłę z chrzanem, zasmażane buraczki oraz surówkę z marchewki z dodatkiem czosnku oraz oregano. Danie możesz podawać nie tylko z sosem własnym, ale także np. kremowym sosem pieczarkowym, koperkowym, myśliwskim lub pieczeniowym.
Czytaj też:
Te roladki ze schabu znikają ze stołu w mig. Zrób je na obiad i zaskocz bliskichCzytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach