Roladki wieprzowe z tym nadzieniem smakują obłędnie. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić

Roladki wieprzowe z tym nadzieniem smakują obłędnie. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić

Dodano: 
Roladki wieprzowe z pieczarkami
Roladki wieprzowe z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Nikilev
Roladki wieprzowe z tym aromatycznym farszem to dziecinnie proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako codzienny i odświętny obiad. Spróbuj tego obłędnego schabu.

Soczysty, chudy schab i pieczarkowy farsz to duet idealny! Danie łączy prostotę wykonania z efektownym wyglądem i niezapomnianym smakiem. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso idealnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?

Na roladki najlepiej sprawdzi się schab środkowy, który jest stosunkowo delikatny i łatwo go rozbić. Wybierz kawałek o jednolitej grubości, bez polędwiczki i dużych przerostów tłuszczu. Ze schabu wykrawam 2-centymetrowe plastry, które następnie przekrawam na pół (nie do końca, żeby powstał duży płat mięsa) i cienko rozbijam. Tak przygotowane mięso oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nakładam farsz. Wskazówka: mięso wieprzowe możesz zastąpić dietetycznym filetem z piersi kurczaka lub indyka.

Pieczarki na farsz do roladek podsmażam z cebulą na klarowanym maśle i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowe roladki obsmażam na klarowanym maśle, podlewam niewielką ilością bulionu i duszę na patelni do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pozostały na patelni po duszeniu mięsa sos możesz zagęścić mąką lub zasmażką.

Przepis: Roladki wieprzowe z pieczarkami

Wyjątkowe delikatne i aromatyczne mięso na obiad w tygodniu i od święta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
413 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg surowego schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaSchab umyj, pokrój i rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie płaty (3-5 mm). Każdy płat mięsa oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż się przyrumienią. Dopraw farsz suszonym tymiankiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Wykonanie i obsmażanie roladekNa każdy rozbity plaster schabu nałóż równomiernie porcję farszu pieczarkowego. Zwiń mięso ciasno w roladkę. Każdą roladkę zepnij dwoma wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia. Rozgrzej klarowane masło i obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
  4. DuszenieWlej na patelnię gorący bulion oraz dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywką i duś roladki 30-40 minut lub do miękkości mięsa. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę, zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu, żeby sos zgęstniał.

Jak podawać roladki wieprzowe z pieczarkami?

Roladki wieprzowe z pieczarkami wykładam na talerz, a sos wlewam do sosjerki. Do rozpływającego się w ustach mięsa podaję m.in.:

  • ziemniaki z wody, purée ziemniaczane lub ziemniaki pieczone,
  • kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną lub kaszę kuskus,
  • kluski śląskie,
  • domowe kopytka.

Ze smakiem schabu i pieczarkowego farszu doskonale komponują się m.in. surówka z kiszonej kapusty, z kiszonych ogórków lub czerwonej kapusty. Polecam również ćwikłę z chrzanem, zasmażane buraczki oraz surówkę z marchewki z dodatkiem czosnku oraz oregano. Danie możesz podawać nie tylko z sosem własnym, ale także np. kremowym sosem pieczarkowym, koperkowym, myśliwskim lub pieczeniowym.

Czytaj też:
Te roladki ze schabu znikają ze stołu w mig. Zrób je na obiad i zaskocz bliskich
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach