Schabowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć pyszne, szybko się nudzą i wówczas podaję schab w nieco innej odsłonie. Lekkostrawne i mniej kaloryczne roladki zaskakują smakiem i nie wymagają wiele wysiłku. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe oraz sycąca obiadokolacja.
Dlaczego warto przygotować roladki ze schabu i warzyw?
Roladki mięsne to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu – wyglądają elegancko, a w środku kryją aromatyczne nadzienie, którego skład można modyfikować, sprawiając, że pyszne danie nigdy się nie znudzi. Choć przygotowanie efektownych roladek ze schabu (opcjonalnie drobiu) może wydawać się bardzo skomplikowane, w rzeczywistości jest bardzo proste i szybkie.
Przygotowanie dania do pieczenia zajmuje zaledwie krótką chwilę, co jest dodatkową zaletą przepisu – w czasie, gdy piekarnik pracuje, można w spokoju się zrelaksować lub zająć innymi obowiązkami. Danie równie dobrze smakuje, gdy jest przygotowywane na patelni, jednak w tej wersji wymaga nieco więcej zaangażowania.
Jak zrobić roladki ze schabu i warzyw?
Roladki ze schabu i warzyw nie wymagają wiele wysiłku. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa i farszu. Cienko rozbite plastry schabu pozostają soczyste dzięki nadzieniu, które zawiera sporo wody. Kolorowe warzywa – papryka, cebula i kukurydza świetnie przełamują delikatny smak mięsa. Przed nałożeniem farszu smaruję plastry schabu domowym ketchupem oraz oprószam aromatycznymi ziołami i przyprawami. Po zwinięciu układam roladki w naczyniu żaroodpornym, na każdej roladce kładę porcję masła, podlewam mięso bulionem i piekę pod przykryciem do miękkości, a następnie dopiekam bez pokrywki, żeby wierzch ładnie się przyrumienił.
Przepis: Roladki ze schabu i warzyw
Soczyste mięso z pysznym nadzieniem. Danie to zrobi furorę zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas rodzinnych uroczystości.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
Na roladki:
- 8 plastrów schabu bez kości (ok. 600 g)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Na farsz:
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 średnia cebula czosnkowa
- mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki ketchupu
Dodatkowo:
- 3 łyżki masła
- 300 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu oczyść z błon, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i cienko rozbij, a następnie oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie składników farszuPaprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Kukurydzę odsącz na sitku.
- Nadziewanie i zwijanieKażdy plaster schabu posmaruj cienką warstwą ketchupu oraz oprósz wędzoną papryką, tymiankiem i suszonym czosnkiem. Dodaj kilka pasków czerwonej i żółtej papryki oraz piórka cebuli, a następnie nałóż porcję kukurydzy. Zwiń ciasno roladki i zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym.
- Przygotowanie do pieczeniaBulion podgrzej. Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego i na każdym kawałku mięsa ułóż nieco masła. Dodaj podgrzany bulion i przykryj naczynie pokrywką.
- PieczeniePiecz roladki ze schabu i warzyw w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) do miękkości mięsa (możesz od czasu do czasu przewrócić roladki na drugą stronę). Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut, żeby przyrumieniły się z wierzchu.
Roladki ze schabu i warzyw podaję gorące z klasycznymi dodatkami np. ziemniakami z wody i porcją świeżych warzyw. Często sięgam po przepis na prościutką i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Do głównego składnika dorzucam trzy warzywa oraz sos na bazie oliwy z oliwek.
Czytaj też:
Pałki z kurczaka owijam aromatycznymi plasterkami. Nic nie równa się z ich smakiemCzytaj też:
Proste szaszłyki z piekarnika idealne na obiad lub kolację. Robię je z trzech składników