Rumienię pierś z kurczaka i duszę w aksamitnym sosie. Trudno o szybszy i smaczniejszy obiad

Rumienię pierś z kurczaka i duszę w aksamitnym sosie. Trudno o szybszy i smaczniejszy obiad

Dodano: 
Pierś kurczaka w sosie
Pierś kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Pierś z kurczaka to mięso dające wiele możliwości kulinarnych. Można je usmażyć, upiec w piekarniku czy na grillu. Dziś pokażę wam, jak szybko przygotować pyszną pierś duszoną w aksamitnym sosie. W moim domu już zrobiła furorę.

To mięso warto mieć zawsze w swoich zapasach. Można bowiem z niego przygotować danie codzienne i odświętne. A przyrządza się je bardzo szybko, bo pierś z kurczaka to bardzo delikatne mięso. Dziś zapraszam was na soczystą i pyszną jego odsłonę. Miłośnicy sosów będą zachwyceni.

Jak należy dusić mięso?

Duszone mięso odznacza się miękkością, soczystością i aksamitnym sosem. By takie było, najpierw trzeba je zrumienić na patelni. Zabieg ten ma na celu dodanie potrawie smaku, ale też zatrzymanie we wnętrzu mięsa naturalnych soków. Przed obsmażaniem mięso należy przyprawić i obtoczyć w mące. Przy jej udziale powstanie gęsty sos. Obsmażone mięso zalewa się potem gorącą wodą, dodaje przyprawy i dusi, aż będzie miękkie.

W podobny sposób przyrządzam kurczaka duszonego w sosie. Z tą różnicą, że nie używam mąki, a obsmażone mięso wrzucam do gorącego sosu. Pierś z kurczaka nie wymaga bowiem długiego duszenia, a tylko przesiąknięcia smakiem.

Jak zrobić pierś z kurczaka duszoną w aksamitnym sosie?

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tej potrawy jest przyrządzenie sosu. Gdy gotuje się na małym ogniu, rumienię mięso i potem wkładam je na kilka minut do już gotowego sosu. Gdy mięso przeniknie sosem i będzie gorące, danie można podawać.

Przepis: Pierś z kurczaka duszona w sosie

Pierś z kurczaka duszona w aksamitnym sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
610 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g śmietanki 30%
  • 5-8 suszonych pomidorów
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuSzpinak opłucz, podsmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej śmietankę, dodaj suszone pomidory, chwilę podgotuj. Dodaj serek i podgrzewaj, aż się roztopi. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Duszenie mięsaPiersi kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zrumień je na patelni z rozgrzanym olejem. Przełóż do sosu, duś ok. 10 minut na niedużym ogniu. Potrawę dopraw do smaku.

Jak podać duszoną pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka duszoną w sosie można podać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze też będzie się komponować z makaronem, kuskusem czy kaszą. Do tej potrawy świetnie będą pasować gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka. Warto też wypróbować przepis na bakłażana z warzywami sauté.

Czytaj też:
Oryginalna i niezwykle prosta zapiekanka z piersi kurczaka. Dwa składniki, a efekt obłędny
Czytaj też:
Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje grosze