Jeśli chcecie szybko przygotować pożywny obiad, sięgnijcie po pierś z kurczaka. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej, a potrafi doskonale smakować. Można je przyrządzić na patelni, co jednak wymaga nieco uwagi. Dlatego ja stawiam na piekarnik i prostą zapiekankę. Robię ja w zasadzie z dwóch składników.
Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które dość łatwo wysycha. By temu zapobiec, warto pamiętać o dwóch zasadach. Przede wszystkim nie należy jej zbyt długo piec, smażyć, ani grillować. Warto też sięgnąć po składniki, które nawilżą mięso. Dobrze sprawdzą się tu np. warzywa, plastry wędzonego boczku czy żółtego sera.
Jak zrobić drobiową zapiekankę z dwóch składników?
Przygotowanie tej chyba najprostszej zapiekanki z piersi z kurczaka sprowadza się do trzech kroków. Mięso należy przyprawić, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając plastrami żółtego sera i wstawić do piekarnika. By mięso szybko się upiekło każdą pierś warto przekroić na dwa płaty lub też można sięgnąć po polędwiczki z piersi kurczaka.
Przepis: Zapiekanka z piersi kurczaka
Zapiekane piersi kurczaka przekładane plastrami żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże lub 4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka (albo 12 polędwiczek)
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
- 200 g żółtego sera w plasterkach
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą pokrój w plastry, lekko rozbij dłonią. Mięso oprósz czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
- Przekładanie warstwNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Dno wyłóż warstwą plastrów z piersi kurczaka. Przykryj warstwą plastrów żółtego sera, znów plastrami mięsa i plastrami sera.
- Pieczenie potrawyNaczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Potrawę piecz ok. 30 minut, aż ser się roztopi, a mięso będzie miękkie.
Jak podać drobiową zapiekankę?
Drobiową zapiekankę można podać na dwa sposoby: można ją kroić w kostkę lub oddzielać pojedyncze kawałki mięsa razem z serową otoczką. Do zapiekanki doskonale będzie pasował ugotowany na sypko ryż lub pieczone ziemniaki. Do potrawy można też podać sos, np. jogurtowo-czosnkowy, ketchup. Jeśli zaś chodzi o surówki, tu jest duża dowolność. Równie dobrze będą pasować te o wyrazistym smaku, jak surówka z pora, czy łagodna surówka z marchewki.
Czytaj też:
Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje groszeCzytaj też:
Marynuję kawałki kurczaka i wrzucam na patelnię. To mięso rozpływa się w ustach