Marynuję kawałki kurczaka i smażę na patelni. Moja rodzina uwielbia to danie w azjatyckim stylu

Marynuję kawałki kurczaka i smażę na patelni. Moja rodzina uwielbia to danie w azjatyckim stylu

Dodano: 
Marynowana pierś z kurczaka
Marynowana pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Pierś z kurczaka to sposób na szybki obiad. Ja często przyrządzam ją w azjatyckim stylu, bo tak lubi moja rodzina. A wcale nie jest to trudne, ponieważ wystarczy zamarynować kawałki mięsa w kilku składnikach, a potem usmażyć je na patelni.

Dania kuchni azjatyckiej cieszą się dużą popularnością na całym świecie, a ostatnio też w moim domu. To dlatego, że są pełne smaku i aromatu, a robi się je całkiem szybko i prosto. Ostatnim obiadowym przebojem w moim domu jest pierś z kurczaka w azjatyckim stylu. Jej przyrządzanie zaczynam od zamarynowania kawałków mięsa. Potem wystarczy je odpowiednio usmażyć.

W czym zamarynować kurczaka do dań w azjatyckim stylu?

Jeśli chcecie przyrządzić kurczaka w azjatyckim stylu, do jego zamarynowania możecie użyć kilku charakterystycznych produktów. Niektóre są u nas dobrze znane. To np. czosnek, imbir i sos sojowy. Warto też dodać trochę octu ryżowego lub jabłkowego, oleju sezamowego, a także kurkumy, sosu z limonki, mleczka koksowego, miodu czy cukru trzcinowego. Dla zaostrzenia smaku można sięgnąć po ostrą papryczkę lub pastę chili, a także po pastę curry. Mięso w odpowiednio skomponowanej mieszance należy marynować przynajmniej godzinę.

Jak zrobić danie z patelni z kurczakiem w stylu azjatyckim?

By przygotować danie z patelni w azjatyckim stylu warto sięgnąć nie tylko po pierś z kurczaka, ale też po warzywa. Warzywa typu: cebula, marchew, papryka należy pokroić w piórka, talarki czy słupki i podsmażyć krótko na oleju. Potem trzeba je przełożyć na talerz, a na patelni zrumienić kawałki kurczaka. Potem dodaje się do mięsa podsmażone warzywa i sos sporządzony np. z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru trzcinowego i wody. Całość należy podgrzać, często mieszając.

Przepis: Pierś z kurczaka w azjatyckim stylu

Kawałki piersi kurczaka w azjatyckiej marynacie smażone na patelni z warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 cm świeżego imbiru
  • świeża kolendra
  • olej do smażenia
  • warzywa, np. 1 marchewka, 1 cebula, 1 czerwona papryka

Na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski. Umieść w misce, dodaj sos sojowy, posiekany imbir i kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj, marynuj przynajmniej godzinę.
  2. Smażenie składnikówWybrane warzywa np. cebulę, paprykę, marchew oczyść, pokrój w piórka i paski. Podsmaż je na patelni, przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż kurczaka. Dodaj do niego warzywa i sos. Całość wymieszaj, podgrzewaj 2-3 minuty.

Z czym podać kurczaka w azjatyckim stylu?

Kurczak w azjatyckim stylu najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem. Może to być ryż biały długoziarnisty, ryż basmati lub jaśminowy. Dobrym zamiennikiem ryżu w wielu przypadkach będzie makaron ryżowy lub sojowy. Dopełnieniem dania będzie surówka z kapusty w słodko-kwaśnej zalewie.

Czytaj też:
Zawsze ratuje mnie w tygodniu. Tagliatelle z kurczakiem i warzywami gotowe w 30 minut
Czytaj też:
Rumienię piersi z kurczaka i zapiekam z trzema dodatkami. Ten prosty obiad smakuje rewelacyjnie