Makaron to jeden z produktów, z których można przygotować setki pysznych i tanich dań. W połączeniu z soczystym kurczakiem i aromatycznymi warzywami gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i warzywami?
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i warzywami nie wymaga wiele pracy oraz wysiłku. Danie możesz przygotować od A do Z oraz z kurczaka i makaronu z wczorajszego obiadu. Poniższy przepis idealnie sprawdza się, gdy chcę wykorzystać resztki różnych warzyw oraz pozwala eksperymentować, przygotowując jedną potrawę z dodatkiem różnych przypraw. Na patelnię często dorzucam również np. pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię, różyczki kalafiora, pokrojonego w talarki pora, liście szpinaku, a także pomidorki koktajlowe. Idealnym dodatkiem do makaronu tagliatelle z kurczakiem i warzywami są także świeże zioła np. bazylia, oregano i tymianek.
Wskazówka: danie będzie miało jeszcze lepszy smak, jeżeli zamarynujesz mięso na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Pierś z kurczaka możesz usmażyć w całości lub po wcześniejszym pokrojeniu w kostkę/paseczki.
Przepis: Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i warzywami
Szybkie i pełne smaku danie na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 818 w każdej porcji
Składniki
- Składniki
- 400 g suchego makaronu tagliatelle
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1/2 średniego brokułu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia papryka czerwona
- 6 suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka zalewy olejowej z suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i smażenie mięsaFilety z kurczaka umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W małej misce połącz 1 łyżkę oliwy z oliwek, zalewę z suszonych pomidorów (opcjonalnie), zioła prowansalskie oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Natrzyj mięso przyprawami i smaż do miękkości (po 5-7 minut z każdej strony). Usmażone mięso przełóż na deskę do krojenia, pozostaw na 10 minut, żeby odpoczęło, a następnie pokrój w kostkę.
- Przygotowanie i smażenie warzywBrokuł podziel na małe różyczki, paprykę pokrój w paseczki, suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, brokuł i paprykę. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze 3-4 minuty. Dopraw dodatki do makaronu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowanie makaronuMakaron tagliatelle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
- Łączenie składnikówDodaj odcedzony makaron na patelnię z gorącymi dodatkami. Wymieszaj i posyp startym serem.
Inne dodatki do makaronu tagliatelle
Makaron tagliatelle świetnie komponuje się z różnymi sosami. Podaję go ze smażonym kurczakiem i np. sosem śmietanowo-ziołowym, serowym, pieczarkowym lub śmietanowym ze szpinakiem, a także m.in. z:
- usmażonymi z dodatkiem czosnku i papryczki chili krewetkami,
- smażoną wieprzowiną z sosem sojowym, trawą cytrynową i kolendrą,
- pieczonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i oregano,
- kaparami, oliwkami i kiełbasą chorizo,
- pieczonym dorszem, czosnkiem niedźwiedzim i oliwą z oliwek.
Długie wstążki tagliatelle idealnie nadają się również na zapiekankę oraz można z nich przygotować wiele efektownych przystawek i przekąsek w formie gniazdek.
Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smakuCzytaj też:
Gdy nie mam wędliny, ani sera na kanapki ekspresowo robię tę pastę. Dwa składniki i jest gotowa