Zawsze ratuje mnie w tygodniu. Tagliatelle z kurczakiem i warzywami gotowe w 30 minut

Zawsze ratuje mnie w tygodniu. Tagliatelle z kurczakiem i warzywami gotowe w 30 minut

Dodano: 
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Gdy szukam pomysłu na szybki i pożywny obiad, sięgam po makaron i proste dodatki. Dziś polecam tagliatelle z kurczakiem i warzywami. To pyszne i sycące danie przygotujesz w 30 minut, a zajadać będzie się każdy.

Makaron to jeden z produktów, z których można przygotować setki pysznych i tanich dań. W połączeniu z soczystym kurczakiem i aromatycznymi warzywami gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i warzywami?

Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i warzywami nie wymaga wiele pracy oraz wysiłku. Danie możesz przygotować od A do Z oraz z kurczaka i makaronu z wczorajszego obiadu. Poniższy przepis idealnie sprawdza się, gdy chcę wykorzystać resztki różnych warzyw oraz pozwala eksperymentować, przygotowując jedną potrawę z dodatkiem różnych przypraw. Na patelnię często dorzucam również np. pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię, różyczki kalafiora, pokrojonego w talarki pora, liście szpinaku, a także pomidorki koktajlowe. Idealnym dodatkiem do makaronu tagliatelle z kurczakiem i warzywami są także świeże zioła np. bazylia, oregano i tymianek.

Wskazówka: danie będzie miało jeszcze lepszy smak, jeżeli zamarynujesz mięso na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Pierś z kurczaka możesz usmażyć w całości lub po wcześniejszym pokrojeniu w kostkę/paseczki.

Przepis: Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i warzywami

Szybkie i pełne smaku danie na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
818 w każdej porcji

Składniki

  • Składniki
  • 400 g suchego makaronu tagliatelle
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1/2 średniego brokułu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zalewy olejowej z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenie mięsaFilety z kurczaka umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W małej misce połącz 1 łyżkę oliwy z oliwek, zalewę z suszonych pomidorów (opcjonalnie), zioła prowansalskie oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Natrzyj mięso przyprawami i smaż do miękkości (po 5-7 minut z każdej strony). Usmażone mięso przełóż na deskę do krojenia, pozostaw na 10 minut, żeby odpoczęło, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie i smażenie warzywBrokuł podziel na małe różyczki, paprykę pokrój w paseczki, suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, brokuł i paprykę. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze 3-4 minuty. Dopraw dodatki do makaronu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Gotowanie makaronuMakaron tagliatelle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź.
  4. Łączenie składnikówDodaj odcedzony makaron na patelnię z gorącymi dodatkami. Wymieszaj i posyp startym serem.

Inne dodatki do makaronu tagliatelle

Makaron tagliatelle świetnie komponuje się z różnymi sosami. Podaję go ze smażonym kurczakiem i np. sosem śmietanowo-ziołowym, serowym, pieczarkowym lub śmietanowym ze szpinakiem, a także m.in. z:

  • usmażonymi z dodatkiem czosnku i papryczki chili krewetkami,
  • smażoną wieprzowiną z sosem sojowym, trawą cytrynową i kolendrą,
  • pieczonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i oregano,
  • kaparami, oliwkami i kiełbasą chorizo,
  • pieczonym dorszem, czosnkiem niedźwiedzim i oliwą z oliwek.

Długie wstążki tagliatelle idealnie nadają się również na zapiekankę oraz można z nich przygotować wiele efektownych przystawek i przekąsek w formie gniazdek.

Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smaku
Czytaj też:
Gdy nie mam wędliny, ani sera na kanapki ekspresowo robię tę pastę. Dwa składniki i jest gotowa