Ten niedzielny obiad zachwyci rodzinę. Odkryj sekret chrupiącego kurczaka i ziemniaków z piekarnika

Ten niedzielny obiad zachwyci rodzinę. Odkryj sekret chrupiącego kurczaka i ziemniaków z piekarnika

Dodano: 
Kawałki kurczaka z ziemniakami
Kawałki kurczaka z ziemniakami Źródło: Shutterstock / SLAVYNKA
Soczyste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku mięso oraz warzywa to duet idealny. Przygotowanie tego przepysznego dania do pieczenia zajmuje zaledwie 10 minut. Resztę pracy zrobi piekarnik.

Szukasz przepisu na ekspresowe w przygotowaniu danie z mięsem? Pieczony kurczak z ziemniakami zapewni wyjątkowe doznania smakowe i pozwoli uniknąć długiego stania przy kuchni. Twoja rodzina z pewnością zachwyci się tym obiadem. Sekret wyjątkowego smaku mięsa tkwi w marynacie. Ten przepis to u mnie jeden z lepszych sposobów na niedzielny lub świąteczny obiad dla całej rodziny.

Jakie części kurczaka i ziemniaki wybrać do pieczenia?

Członkowie mojej rodziny lubią różne części kurczaka, dlatego na blasze układam pokrojone piersi, udziec ze skórą oraz całe skrzydełka. Do poniższego przepisu możesz również użyć podudzi z kurczaka oraz całych udek. Piekąc całe udka, wydłuż czas obróbki termicznej o około 20 minut (możesz skrócić czas pieczenia, jeżeli udka wcześniej obgotujesz lub podsmażysz na patelni).

Oprócz kurczaka na blachę kładę również całe ziemniaki. Wybieram odmiany ogólnoużytkowe lub sałatkowe, które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej (takie jak np. Irga, Irys Bellarosa, Agata, Impresja). Najlepiej sprawdzą się małe, zeszłoroczne lub wczesne ziemniaki, które można znaleźć w sklepach i na bazarach.

Jak zrobić kawałki kurczaka pieczone z ziemniakami?

Zanim wstawię mięso i warzywa do piekarnika, przygotowuję aromatyczną marynatę do kurczaka. Mięso marynuję w maślance z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu ziołowego. Pod wpływem maślanki mięso kruszeje i staje się miękkie, a po wyjęciu z piekarnika pozostaje soczyste i delikatne. Obrane ziemniaki obtaczam w oliwie z oliwek oraz oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo posypuję składniki świeżym koperkiem, który sprawia, że potrawa zyskuje wyjątkowy smak. Poniższy przepis możesz modyfikować, dokładając na blachę również inne warzywa np. marchewkę, białą i zieloną część pora, cukinię oraz paprykę.

Wskazówka: mięso polecam zamarynować na minimum 2 godziny przed pieczeniem. Im więcej czasu spędzi w marynacie, tym wyjdzie bardziej soczyste i aromatyczne.

Przepis: Kawałki kurczaka pieczone z ziemniakami

To proste danie zachwyca smakiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
685 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g podudzi kurczaka bez kości
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1/2 kg skrzydełek
  • 1 kg małych ziemniaków

Na marynatę do ziemniaków:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na marynatę do kurczaka:

  • 500 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól

Dodatkowo:

  • mały pęczek koperku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż warzywa do miski, dodaj oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Obtocz ziemniaki w oliwie z przyprawami.
  2. Przygotowanie mięsaKawałki kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Piersi pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mięso maślanką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Przygotowanie do pieczeniaNa blasze z wyposażenia piekarnika ułóż kawałki kurczaka oraz ziemniaki. Posyp składniki posiekanym koperkiem. Wskazówka: możesz również oprószyć mięso i warzywa ulubionymi przyprawami oraz ziołami np. mieloną papryką słodką lub ostrą, oregano, tymiankiem i rozmarynem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 60-75 minut, od czasu do czasu przewracając mięso i ziemniaki na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły. Zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź, czy mięso i ziemniaki są miękkie. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg lub funkcję grillowania.

Kawałki kurczaka pieczone z warzywami podaję od razu po przygotowaniu. Do potrawy serwuję sałatki i surówki np. z marchewki, kiszonej kapusty oraz pomidorków koktajlowych.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka natrzyj pikantną marynatą i włóż do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty
Czytaj też:
Prosta marynata zamienia tanie mięso w danie marzeń. Pałki z kurczaka są soczyste i pełne smaku