Prosta marynata zamienia tanie mięso w danie marzeń. Pałki z kurczaka są soczyste i pełne smaku

Prosta marynata zamienia tanie mięso w danie marzeń. Pałki z kurczaka są soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Pałki kurczaka
Pałki kurczaka Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Pałki z kurczaka to niezwykle lubiane mięso. Nie są zbyt drogie, a potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli potraktuje się je ciekawą marynatą. Wtedy nabierają pełnego smaku i soczystości. A przygotowanie takiej marynaty zabiera 5 minut.

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce i na całym świecie. To dlatego, że ma delikatne, smaczne mięso i jest dosyć tani. A do najbardziej lubianych elementów należą filet z piersi i pałki. Te drugie zawierają więcej tłuszczu, niż pierś, co przekłada się na ich smak i soczystość. Walory te warto jednak podbić prostą marynatą. Wtedy nikt nie zostawi na talerzu nawet grama mięsa.

Dlaczego warto marynować mięso?

Marynowanie mięsa to zabieg, który dodaje mu smaku i aromatu. Potrafi też zmiękczyć i skruszyć tkankę mięśniową. Zwłaszcza gdy marynata zawiera kwaśny składnik, typu wino, ocet czy jogurt. Marynować można każde mięso, ale szczególnie to, które z reguły jest twardsze i mniej soczyste.

Jak zrobić pałki z kurczaka w marynacie cebulowo-musztardowej?

Pałki z kurczaka w marynacie cebulowo-musztardowej to świetny pomysł na codzienny obiad. Ja zwykle marynuję mięso wieczorem, a następnego dnia, po powrocie z pracy wstawiam je tylko do piekarnika. Wystarczy ok. 50 minut, by pałki były gotowe do jedzenia. W międzyczasie, gdy się pieką, przygotowuję dodatki do obiadu.

Przepis: Pałki z kurczaka w pikantnej marynacie

Pieczone pałki z kurczaka marynowane w cebuli, musztardzie, ostrej papryce i winie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem, obłóż plastrami cebuli. Z musztardy, oleju, wina i ostrej papryki przygotuj marynatę. Polej nią mięso, wymieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie pałekPałki z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj marynatę. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 5 minut pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywę i podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso ładnie się zrumieniło.

Wskazówka: Cebulę do marynaty można drobno posiekać, a nawet zetrzeć. Im mocniej zostanie rozdrobniona, tym więcej aromatu się z niej uwolni.

Jak podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka dobrze będą smakować z różnymi dodatkami. Najszybciej ugotuje się ryż, ale można też do nich podać gotowane albo pieczone ziemniaki. Świetnie też sprawdzą się frytki. Do takiego obiadu warto zaserwować soczystą, lekką surówkę, np. z surówkę z kapusty pekińskiej czy surówkę z marchewki.

Czytaj też:
Te pałki z kurczaka wychodzą soczyste jak żadne inne. Poznaj ich sekret i zaskocz gości
Czytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i wciskam trzy składniki. Dodają mięsu soczystości i wyrazu