Pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej. Nieczęsto pojawia się na naszych stołach, bo jest pracochłonne. Jednak nie można mu odmówić smaku. I to niezależnie, czy nadziejemy je słodkim czy wytrawnym farszem. Jednym z popularniejszych nadzień do pierogów jest to z gotowanych ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski. Ja lekko go modyfikuję, dzięki czemu potrawa smakuje o wiele lepiej niż w wersji klasycznej.
Jaki twaróg dodaje się do pierogów ruskich?
Pierogi ruskie nadziewa się farszem z gotowanych ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebuli. Twarogiem, po jaki tradycyjnie się sięga jest twaróg klinek czy z kostki, półtłusty albo tłusty. Dobrze też sprawdzi się twaróg wędzony. Te twarogi przed dodaniem do ziemniaków wystarczy rozgnieść widelcem. Jeśli zaś chcecie, by farsz był bardziej wyrazisty, twaróg możecie zastąpić serem feta. Ja od dawna tak robię i moim zdaniem to jedna z najlepszych wersji tej potrawy.
Jak zrobić pierogi ruskie z dodatkiem sera feta?
Pierogi ruskie z dodatkiem sera feta przygotowuje się w zasadzie tak samo, jak te z klasycznym twarogiem. Fety dodaje się jednak mniej do farszu, bo jest mocno słona. Nadzienie wystarczy tylko doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, który świetnie podkreśla smak tego prostego farszu.
Przepis: Pierogi ruskie z wyrazistym farszem
Pełne smaku pierogi ruskie z farszem z dodatkiem sera feta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 150 ml ciepłej wody
Na farsz:
- 400 g ziemniaków
- 150 g sera feta
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, odparuj, wytłucz, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Do ziemniaków dodaj pokruszoną fetę i złocistą cebulę. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem.
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 15 minut.
- Lepienie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Szklanką wykrój z niego krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, licząc 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Jak podać pierogi ruskie?
Pierogi ruskie można podać na kilka sposobów. Ja bardzo lubię je polane gęstą śmietaną i posypane posiekanym szczypiorkiem. Jednak bardzo dobrze też smakują okraszone cebulką podsmażoną na maśle lub oleju albo boczkiem zrumienionym z cebulą.
Czytaj też:
Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smakuCzytaj też:
Pierogi z kapustą i grzybami, jakich nie jadłeś. Jeden sekretny składnik zmienia wszystko