Z moim przepisem na pierogi z kapustą i grzybami będziesz miał na nie ochotę cały rok, a nie tylko od święta. Lepienie pierogów wymaga trochę pracy, ale z tym nadzieniem nikt nie powie, że nie było warto. Wystarczy dodać jeden zaskakujący składnik, a danie będzie tak smaczne, że każdy będzie prosić o przepis.
Pierogi z kapustą grzybami i czymś jeszcze
Moja mama kiedyś zrobiła farsz do pierogów z kapustą i grzybami z dodatkiem śliwek. Ta drobna zmiana w recepturze okazała się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy kilka suszonych lub wędzonych śliwek i powstaje coś wyjątkowego. Podobnie, jak przy świątecznym bigosie, czemu nie posiłkować się tym wyjątkowym dodatkiem? W ten sposób uzyskamy smak, którego nikt się nie spodziewa. Pierogi z tego przepisu idealnie sprawdzają się podane z barszczem, bo przecież nie każdy chce czekać na ten zestaw cały rok, prawda? Danie to jest u mnie w domu idealnym piątkowym obiadem.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
Można zrobić je ręcznie lub wykorzystując robota kuchennego. Ważne, żeby cały proces rozpocząć od rozpuszczenia masła i ostudzenia go. Samo wyrabianie masy powinno zająć przynajmniej 10 minut. Kiedy skończysz i masa będzie nadal kleista, możesz odstawić wszystko do lodówki na 30 minut, żeby wystygło. Po tym czasie będzie pora na wałkowanie i lepienie pierogów, ale wpierw przygotuj farsz. Tutaj znajdziesz przepis na idealne ciasto do pierogów.
Jak zrobić pierogi z kapustą, grzybami i śliwkami?
Farsz składający się z klasycznej kiszonej kapusty, dodatku grzybów i podkręcony smakiem suszonych śliwek jest czymś, co zaskoczy wszystkich. Nie ma szans, żeby spodziewali się takiego twista w tym z pozoru typowym daniu. Porada: jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić smak, zamiast suszonych użyj wędzonych śliwek.
Przepis: Pierogi z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami
Te tradycyjne pierogi z aromatycznym dodatkiem smakują wyjątkowo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 suszonych/wędzonych śliwek
- 50 g suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz dla smaku
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- łyżka soli
Sposób przygotowania
- Przygotuj farszSuszone grzyby namocz wodzie przez około 2 godziny, a następnie odcedź i drobno posiekaj. Kapustę kiszoną przepłucz, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Również posiekaj. Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż, aż będzie złocista. Dodaj posiekane grzyby, kapustę i śliwki. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, a następnie duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż składniki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj ciastoRozpuść masło i zostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj mąkę, wodę, rozpuszczone masło i sól i wyrabiaj, aż masa będzie lekko kleista. Przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Lepienie i gotowanie pierogówGdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je. Wytnij okręgi (np. szklanką) i nałóż wystudzony farsz. Uformuj pierogi w półksiężyce. Gotuj je małymi porcjami około 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Jak podawać? Taki sposób może Cię zaskoczyć
Wydaje mi się, że większość preferuje pierogi prosto z wody z cebulką lub skwarkami. Jednak, zamiast je gotować, możesz spróbować wrzucić je prosto do piekarnika. Ciasto zrobi się chrupkie i idealnie będzie nadawało się, żeby wziąć je w palce. Gorąco polecam ten patent szczególnie przy spotkaniach ze znajomymi.
Czytaj też:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję jeden tani składnik. Pierogi z tym farszem smakują obłędnieCzytaj też:
Nie wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi? Poznaj patent na ciasto do pierogów, które nie pęka i rozpływa się w ustach