To moje ulubione jesienne pierogi. Ich aromat ściąga do kuchni całą rodzinę i każdy chce więcej

To moje ulubione jesienne pierogi. Ich aromat ściąga do kuchni całą rodzinę i każdy chce więcej

Dodano: 
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Pierogi to tradycyjne danie polskiej kuchni. Można je nadziać różnymi farszami, ale przyznam szczerze, że żaden nie jest tak pyszny, jak ten z dodatkiem leśnych grzybów. O tej porze roku nie ma konkurencji.

Uwielbiam pierogi, a już w szczególności te z kapustą i grzybami. Kiedyś przygotowywałam je tylko na Wigilię, ale od kiedy moje dzieci podrosły i je polubiły, przyrządzam to danie znacznie częściej. Jesienią sięgam po świeże grzyby leśne, które przygotowuje się o wiele szybciej, niż suszone. Po połączeniu z kiszoną kapustą powstaje z nich wyśmienity farsz. Można go jeść łyżkami.

Z jakich grzybów zrobić farsz do pierogów?

Na farsz do pierogów nadają się w zasadzie wszystkie grzyby leśne. Oczywiście jedne są bardziej, a inne mniej aromatyczne, ale po rozdrobnieniu i wymieszaniu z kiszoną kapustą, wszystkie będą smakować doskonale. Ja zazwyczaj do farszu dodaję koźlaki, bo te zbieram najczęściej w moim rejonie. Nie są to grzyby o wysokich walorach smakowych, a farsz z ich dodatkiem wychodzi znakomity.

Oczywiście idealnym dodatkiem do farszu będą prawdziwki czy podgrzybki, ale spokojnie możecie też sięgnąć po maślaki. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też użycie mieszanki różnych gatunków grzybów.

Jak zrobić pierogi z farszem z leśnymi grzybami?

Przygotowanie pierogów z farszem ze świeżych leśnych grzybów i kiszonej kapusty, zajmuje mniej czasu, niż z grzybów suszonych. Te ostatnie trzeba dość długo moczyć, a potem gotować. Świeże grzyby wystarczy podsmażyć z cebulą, a potem poddusić i odparować nadmiar płynu. Potem pozostaje już tylko wymieszać je z ugotowaną, kiszoną kapustą i doprawić. Gdy farsz przestygnie, można nim nadziewać krążki ciasta.

Przepis: Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą

Pierogi z farszem ze świeżych, leśnych grzybów i kiszonej kapusty

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyKapustę odciśnij z nadmiaru soku i lekko posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, duś pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż będzie miękka. Wystudź, odciśnij.
  2. Szykowanie farszuGrzyby dokładnie oczyść, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż je, a potem duś na średnim ogniu, aż odparuje z nich woda. Grzyby wymieszaj z kiszoną kapustą. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź.
  3. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  4. Lepienie i gotowanieCiasto podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój krążki. Nadziewaj je farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami moim zdaniem najlepiej smakują okraszone cebulką, podsmażoną na oleju lub maśle. Oczywiście można je też polać samym stopionym masłem. Doskonale smakują także w wersji podsmażanej.

Czytaj też:
Z dwóch tanich składników robię genialny farsz do pierogów. Jego sekretem jest mieszanka przypraw
Czytaj też:
Z pieczarek i sera robię najlepszy farsz do pierogów. Każdy pyta o przepis, a ten jest dziecinnie prosty

Źródło: smaki.pl