Karkówka to mięso, które piekę stosunkowo często. To dlatego, że nie trzeba zbytniego wysiłku, by wyszła smaczna i soczysta. Ja wrzucam ją tylko do marynaty, która doskonale podkręca smak i aromat tego mięsa. Po upieczeniu wieprzowina dosłownie rozpływa się w ustach. Cała rodzina uwielbia tę pieczeń.
Z czego zrobić marynatę do karkówki?
Marynata do karkówki, podobnie jak do każdego innego mięsa, powinna zawierać jakiś składnik kwaśny, trochę tłuszczu, a także przyprawy. Kwaśnym składnikiem mogą być np.: czerwone wino, ocet winny, sok z cytryny czy jogurt naturalny. Produkty te doskonale zmiękczą mięso i nadadzą mu wyrazistego smaku.
Jeśli chodzi o tłuszcz, to tu najlepiej sprawdzają się oleje i oliwa z oliwek. Dzięki nim aromaty z przypraw lepiej są wyczuwalne, a mięso zachowuje większą soczystość. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, to oprócz nieodzownych soli i pieprzu, warto sięgnąć m.in.: po czosnek, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek.
Jak zrobić aromatyczną, pieczoną karkówkę?
By przygotować aromatyczną, pieczoną karkówkę nie trzeba się dużo napracować. Mięso wystarczy tylko umieścić w prostej marynacie. Ja robię ją z aromatycznego, czerwonego wina, czosnku, cebuli i kilku niewyszukanych przypraw. Po kilku godzinach marynowania należy je osączyć i zrumienić na patelni. Potem karkówkę przekłada się do naczynia żaroodpornego, podlewa marynatą, przykrywa i pozostawia robotę piekarnikowi. Po mniej więcej 1,5-2 godzinach pieczenia mięso można podawać na stół.
Przepis: Aromatyczna pieczona karkówka
Pieczeń z karkówki marynowanej w czerwonym winie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- ok. 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj wino, oliwę, posiekany czosnek, piórka cebuli, przyprawy i zioła. Włóż do niej mięso, przykryj, wstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki.
- ObsmażaniePo tym czasie wyjmij mięso z marynaty, karkówkę lekko osusz papierowym ręcznikiem. Mięso zrumień na gorącej patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej marynatą.
- PieczenieNaczynie przykryj i piecz karkówkę 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i piecz mięso, aż się ładnie zrumieni.
Jak podać pieczoną karkówkę?
Pieczona karkówka to doskonały pomysł na obiad. Najlepiej podać ją z ziemniakami gotowanymi lub z purée ziemniaczanym. Doskonale też będzie smakować w zestawie z kluskami śląskimi albo kopytkami. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, doskonale sprawdzą się tu buraczki na ciepło i zasmażana kapusta. Można też do niej zaserwować pieczone warzywa lub soczyste surówki. Po wystudzeniu i schłodzeniu mięso będzie idealne na kanapki. Wystarczy je tylko pokroić w cienkie plasterki.
Czytaj też:
Biorę kawałek mięsa i pieczarki. Wszystko robię na jednej patelni, a używanie grilla traci sensCzytaj też:
Zapomnij o schabowych. Te kotlety z karkówki zachwycają soczystością, a sekret to jeden składnik