Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domem i jesiennymi, długimi wieczorami. Już sam zapach pieczonej szarlotki poprawia humor i pobudza zmysły. Nasza propozycja to bardzo proste, ale genialne w smaku ciasto jabłkowe. Bazą jest łatwe ciasto jogurtowe.
Ja zrobić prostą szarlotkę?
W tym przepisie wystarczy zmiksować składniki na ciasto na gładką masę i wmieszać w ciasto obrane i pokrojone jabłka (obieranie i krojenie jabłek to najbardziej pracochłonna część tego przepisu). Trzeba tu jednak pamiętać o jednym szczególe: wszystkie składniki, w tym także jogurt, powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągasz jogurt z lodówki, możesz go ogrzać, wstawiając na chwilę pojemniczek do miski z ciepłą wodą. Jajka i masło koniecznie wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki – masło powinni być miękkie.
Do szarlotki doskonale nadają się kwaśne jabłka, np. antonówki czy szare renety, ale możesz wykorzystać też inne odmiany. Podpowiedź: ciasto z tego przepisu można zrobić również z innymi owocami, świetnie smakuje ze śliwkami albo z gruszkami, może to być też miks jesiennych owoców.
Ciasto posypane cukrem i cynamonem (przed włożeniem do piekarnika) będzie miało niezwykle apetyczną i delikatnie chrupiącą skórkę. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Przepis: Proste ciasto z jabłkami
Pomysł na szarlotkę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 170 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g cukru
- 170 g jogurtu naturalnego
- 280 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta i jabłekJabłka obierz i pokrój w plastry lub w kostkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, zmiksuj miękkie masło z cukrem i jajkami, dodaj jogurt i resztę składników. Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu cukrem i cynamonem. Piecz ok. 40-45 minut (do suchego patyczka) 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto z jabłkami?
Szarlotka to ciasto wręcz stworzone do filiżanki dobrej, czarnej kawy czy kubka ulubionej herbaty. Takie ciasto można serwować na zimno i na ciepło. W wersji na ciepło (ciasto można podgrzać w mikrofalówce) doskonale smakuje i wygląda podane z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Szarlotkę można też udekorować sosem waniliowym albo malinowym i świeżymi owocami, takimi jak maliny czy borówki.
Czytaj też:
Nie piekę biszkopta. Zwykłe naleśniki przekładam lekkim kremem i każdy chce dokładkęCzytaj też:
Jednoporcjowe ciasto bez grama mąki robię z owocami. Minideser mam w kilka chwil i smakuje obłędnie