Miksuję zielone liście i chowam słoik do lodówki. Zajadam i mam wzorowe wyniki badań

Miksuję zielone liście i chowam słoik do lodówki. Zajadam i mam wzorowe wyniki badań

Dodano: 
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
To moje ulubione zielone pesto, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim ze względu na właściwości prozdrowotne.

Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw – a pesto z jarmużu to mój sekret na poprawę zdrowia. Kiedy jem jarmuż regularnie, widzę u siebie poprawę wyników badań krwi. Te charakterystyczne liście są także doskonałym dodatkiem do wielu dań – można go jeść na surowo w sałatkach, dusić, piec w formie chipsów, dodawać do koktajli czy zup. Dzięki temu łatwo włączyć go do codziennego jadłospisu. Mój ulubiony sposób na jarmuż to proste pesto z jarmużu.

Jak zrobić pesto z jarmużu?

Pesto z jarmużu robi się tak samo, jak każde inne pesto. Ja lubię zrobić je bez dodatku sera i orzechów: mam wówczas pyszną pastę, którą dodaję nawet do zup. Jeśli lubisz tradycyjne pesto z parmezanem i orzechami, dodaj je do blendowania. Pesto z jarmużu można smarować na kanapki, grzanki, dodawać do makaronu, sosów (także sałatkowych) czy zup.

Przepis: Pesto z jarmużu

Pyszna, zielona pasta.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 10 liści jarmużu garście
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 30 g tartego parmezanu
  • 40 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jarmużuZ jarmużu oderwij twarde gałązki, listki wrzuć do kielicha blendera.
  2. Robienie pestoDodaj do jarmużu resztę składników (jeśli robisz pesto z parmezanem i orzechami to również je dorzuć) i zmiksuj. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.

Gotowe pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Na wierzch pesto można dodatkowo wylać nieco oliwy.

Jakie właściwości ma jarmuż?

Jarmuż to jedno z najbardziej wartościowych warzyw liściastych. Wyróżnia się intensywnie zielonymi, karbowanymi liśćmi i delikatnie orzechowym smakiem, a jednocześnie kryje w sobie bogactwo składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin A, C i K, a także minerałów takich jak wapń, potas, żelazo i magnez, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy, dba o mocne kości oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca.

Jarmuż obfituje też w błonnik, który sprzyja trawieniu i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia, a obecność chlorofilu wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu.

Czytaj też:
Surówka z pekinki z tym owocem to mistrzostwo świata. Rodzina prosi mnie o nią co tydzień
Czytaj też:
Każdy prosi o przepis na tę zupę z dyni. Jeden dodatek sprawia, że smakuje obłędnie