Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkich

Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkich

Dodano: 
Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu
Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Moja rodzina uwielbia aromatyczne zapiekanki. Dziś zapraszam po przepis na niewymagającą długiego przygotowywania zapiekankę z ryżu, kurczaka i brokułu. To sycąca danie idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Gorąca zapiekanka to idealna propozycja na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowane z ryżu, kurczaka i brokułu jest gotowe w ekspresowym tempie, a do tego moja rodzina za nim przepada. Pamiętaj że czas przygotowania potrawy możesz dodatkowo skrócić, jeżeli użyjesz mięsa i ryżu z wczorajszego obiadu. Ten przepis pozwala mi często na tzw. recykling tego, co zostało z innych posiłków.

Jaki ryż nadaje się do zapiekania i czy trzeba go gotować?

Do zapiekania najlepszy jest ryż, który nie skleja się w czasie obróbki termicznej. Idealnie sprawdzi się zarówno zwykły ryż biały długoziarnisty, jak i np. ryż basmati i jaśminowy. Zapiekanki przygotowuje się z surowych lub poddanych obróbce termicznej składników. Ryzykowne jest jednak dodanie do naczynia surowego ryżu i podgotowanych dodatków, bo zanim ziarna staną się miękkie, pozostałe składniki mogą się rozpaść. Połączenie ugotowanego ryżu z surowymi dodatkami również nie jest dobrym pomysłem, bo w tym przypadku ryż będzie rozgotowany, a dodatki mogą być niedopieczone.

Jak zrobić zapiekankę z ryżu, kurczaka i brokułu?

Do zapiekanki z poniższego przepisu podgotowuję wypłukany z nadmiaru skrobi ryż (robię go al dente), blanszuję brokuły i podsmażam kurczaka, dzięki czemu mam pewność, że wszystkie składniki będą gotowe w takim samym czasie.

Uwzględniony w przepisie filet z piersi kurczaka możesz zastąpić oddzielonym od kości i pozbawionym skóry mięsem z udek, filetem z piersi indyka, a także ulubionym mięsem mielonym. Zamienniki białego ryżu to ryż brązowy lub kolorowy oraz różne kasze np. kasza pęczak i kasza gryczana.

Żeby zapiekanka zachwycała smakiem i nie wyszła sucha, niezbędne jest dodanie sosu. Sos robię na bazie roztrzepanej z jajkami śmietany 12% oraz ziół i przypraw. Na sos nada się również śmietanka kremówka i śmietana 18%, gęsty jogurt naturalny oraz aromatyczny bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Wierzch potrawy posypuję żółtym serem.

Przepis: Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu

To sycące danie robię z trzech pysznych składników głównych i kilku dodatków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
698 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchego ryżu
  • 1 średni brokuł
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 300 ml śmietany 12%
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g startego żółtego sera
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuPrzepłukany na sitku ryż ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedź, przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i pozostaw do odcieknięcia.
  2. Blanszowanie brokułuBrokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2 minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i po chwili odcedź.
  3. Smażenie mięsaOczyszczone z błon i chrząstek mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obsmaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj paprykę oraz oregano, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.
  4. Przygotowanie sosuJajka wbij do miski i ubijaj mikserem, aż powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę, oregano oraz tymianek i krótko zmiksuj, żeby składniki się połączyły. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. WykonanieW naczyniu do zapiekania ułóż ryż, brokuły, kawałki kurczaka i zalej składniki sosem. Wierzch potrawy posyp startym serem.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 25 minut.

Zapiekankę podaję gorącą, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu
Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania