Gorąca zapiekanka to idealna propozycja na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowane z ryżu, kurczaka i brokułu jest gotowe w ekspresowym tempie, a do tego moja rodzina za nim przepada. Pamiętaj że czas przygotowania potrawy możesz dodatkowo skrócić, jeżeli użyjesz mięsa i ryżu z wczorajszego obiadu. Ten przepis pozwala mi często na tzw. recykling tego, co zostało z innych posiłków.
Jaki ryż nadaje się do zapiekania i czy trzeba go gotować?
Do zapiekania najlepszy jest ryż, który nie skleja się w czasie obróbki termicznej. Idealnie sprawdzi się zarówno zwykły ryż biały długoziarnisty, jak i np. ryż basmati i jaśminowy. Zapiekanki przygotowuje się z surowych lub poddanych obróbce termicznej składników. Ryzykowne jest jednak dodanie do naczynia surowego ryżu i podgotowanych dodatków, bo zanim ziarna staną się miękkie, pozostałe składniki mogą się rozpaść. Połączenie ugotowanego ryżu z surowymi dodatkami również nie jest dobrym pomysłem, bo w tym przypadku ryż będzie rozgotowany, a dodatki mogą być niedopieczone.
Jak zrobić zapiekankę z ryżu, kurczaka i brokułu?
Do zapiekanki z poniższego przepisu podgotowuję wypłukany z nadmiaru skrobi ryż (robię go al dente), blanszuję brokuły i podsmażam kurczaka, dzięki czemu mam pewność, że wszystkie składniki będą gotowe w takim samym czasie.
Uwzględniony w przepisie filet z piersi kurczaka możesz zastąpić oddzielonym od kości i pozbawionym skóry mięsem z udek, filetem z piersi indyka, a także ulubionym mięsem mielonym. Zamienniki białego ryżu to ryż brązowy lub kolorowy oraz różne kasze np. kasza pęczak i kasza gryczana.
Żeby zapiekanka zachwycała smakiem i nie wyszła sucha, niezbędne jest dodanie sosu. Sos robię na bazie roztrzepanej z jajkami śmietany 12% oraz ziół i przypraw. Na sos nada się również śmietanka kremówka i śmietana 18%, gęsty jogurt naturalny oraz aromatyczny bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Wierzch potrawy posypuję żółtym serem.
Przepis: Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu
To sycące danie robię z trzech pysznych składników głównych i kilku dodatków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 698 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchego ryżu
- 1 średni brokuł
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Na sos:
- 300 ml śmietany 12%
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 g startego żółtego sera
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuPrzepłukany na sitku ryż ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedź, przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i pozostaw do odcieknięcia.
- Blanszowanie brokułuBrokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2 minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i po chwili odcedź.
- Smażenie mięsaOczyszczone z błon i chrząstek mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obsmaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj paprykę oraz oregano, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.
- Przygotowanie sosuJajka wbij do miski i ubijaj mikserem, aż powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę, oregano oraz tymianek i krótko zmiksuj, żeby składniki się połączyły. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieW naczyniu do zapiekania ułóż ryż, brokuły, kawałki kurczaka i zalej składniki sosem. Wierzch potrawy posyp startym serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 25 minut.
Zapiekankę podaję gorącą, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemuCzytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania