Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu

Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu

Dodano: 
Zapiekanka z mięsa i kapusty
Zapiekanka z mięsa i kapusty Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli nie macie pomysłu na danie obiadowe, przygotujcie zapiekankę. Niezwykle pożywną zrobicie z mielonego mięsa i kapusty. W smaku będzie przypominała nieco gołąbki, ale robi się ją prosto i szybko, a wychodzi przepyszna.

Zapiekanki są prostym sposobem na przygotowanie pożywnego posiłku. Wystarczy umieścić w naczyniu do zapiekania kilka składników i całość wstawić do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach pieczenia, danie jest gotowe. A co powiecie na zapiekankę smakującą lepiej niż gołąbki? Robi się ją z podobnych składników, ale o wiele szybciej i łatwiej. Warto przetestować ten przepis.

Jak przygotować składniki do zapiekanki z kapusty i mięsa?

Tę pyszną zapiekankę robię ze świeżej, białej kapusty i mielonego mięsa. Kapusta jest dostępna przez cały rok, tylko w zależności od sezonu różni się soczystością. By jednak po zapieczeniu była miękka, trzeba ją wcześniej podgotować, a w zasadzie przesmażyć i poddusić. Podsmażenia z dodatkami wymaga też mięso. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Jak zrobić zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa?

Przygotowanie zapiekanki z kapusty i mielonego mięsa to szybka i prosta sprawa. Mięso wystarczy tylko przesmażyć, a kapustę poszatkować i poddusić z dodatkami. Gdy składniki już zmiękną, należy je przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać odrobiną startego sera i wstawić do piekarnika. Po maksymalnie pół godzinie zapiekania, danie jest gotowe do podania.

Przepis: Zapiekanka z kapusty i mięsa

Szybka zapiekanka z białej kapusty i mielonego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 600 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 50 g startego sera (np. mozzarella, cheddar)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPosiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce. Kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Dodaj marchewkę, kapustę i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Duś wszystko około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
  2. Zapiekanie potrawyPodsmażone mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Czym warto wzbogacić zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa?

Moją zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa podaję zwykle z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą. Jednak by zapiekanka z kapusty i mielonego mięsa jeszcze bardziej przypominała gołąbki, warto dodać do niej ugotowany ryż. Składnik ten zwiększy też pożywność potrawy i sprawi, że z piekarnika wyjmiemy całe, gotowe danie obiadowe.

Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosie
Czytaj też:
Brokuły zapiekane z aksamitnym sosem smakują jak marzenie. Tej szybkiej zapiekance trudno się oprzeć