Zapiekanki są prostym sposobem na przygotowanie pożywnego posiłku. Wystarczy umieścić w naczyniu do zapiekania kilka składników i całość wstawić do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach pieczenia, danie jest gotowe. A co powiecie na zapiekankę smakującą lepiej niż gołąbki? Robi się ją z podobnych składników, ale o wiele szybciej i łatwiej. Warto przetestować ten przepis.
Jak przygotować składniki do zapiekanki z kapusty i mięsa?
Tę pyszną zapiekankę robię ze świeżej, białej kapusty i mielonego mięsa. Kapusta jest dostępna przez cały rok, tylko w zależności od sezonu różni się soczystością. By jednak po zapieczeniu była miękka, trzeba ją wcześniej podgotować, a w zasadzie przesmażyć i poddusić. Podsmażenia z dodatkami wymaga też mięso. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Jak zrobić zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa?
Przygotowanie zapiekanki z kapusty i mielonego mięsa to szybka i prosta sprawa. Mięso wystarczy tylko przesmażyć, a kapustę poszatkować i poddusić z dodatkami. Gdy składniki już zmiękną, należy je przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać odrobiną startego sera i wstawić do piekarnika. Po maksymalnie pół godzinie zapiekania, danie jest gotowe do podania.
Przepis: Zapiekanka z kapusty i mięsa
Szybka zapiekanka z białej kapusty i mielonego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
- 1 mała główka białej kapusty (ok. 600 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 50 g startego sera (np. mozzarella, cheddar)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPosiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce. Kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Dodaj marchewkę, kapustę i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Duś wszystko około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
- Zapiekanie potrawyPodsmażone mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Czym warto wzbogacić zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa?
Moją zapiekankę z kapusty i mielonego mięsa podaję zwykle z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą. Jednak by zapiekanka z kapusty i mielonego mięsa jeszcze bardziej przypominała gołąbki, warto dodać do niej ugotowany ryż. Składnik ten zwiększy też pożywność potrawy i sprawi, że z piekarnika wyjmiemy całe, gotowe danie obiadowe.
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosieCzytaj też:
Brokuły zapiekane z aksamitnym sosem smakują jak marzenie. Tej szybkiej zapiekance trudno się oprzeć