Tarte ziemniaki przełóż sycącym składnikiem i wstaw do pieca. Oto przepis na prosty obiad

Tarte ziemniaki przełóż sycącym składnikiem i wstaw do pieca. Oto przepis na prosty obiad

Dodano: 
Zapiekanka z tartych ziemniaków
Zapiekanka z tartych ziemniaków Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli szukacie niebanalnego przepisu na pożywny obiad, oto i on. Przygotujecie go z ziemniaków i mięsa, ale w ciekawy sposób, który zapewni doskonały smak. To danie doskonale nadaje się do odgrzewania, także na patelni.

Kilka lat temu koleżanka poczęstowała mnie tą ziemniaczaną zapiekanką. I choć zapiekanki z mięsa i ziemniaków jadłam już nieraz, ta zaskoczyła mnie soczystością i oryginalnym smakiem. To z pewnością dlatego, że robi się ją z surowych, startych ziemniaków, które po upieczeniu mają przyjemną konsystencję. Mięso też przygotowuje się nieco inaczej, niż zazwyczaj. Efekt jest przepyszny.

Kilka słów o zapiekance z tartych ziemniaków i mięsa

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa nazywa się Rappie Pie (z francuskiego pâté râpé) i pochodzi z regionu Akadii we wschodniej Kanadzie. To sycące danie zostało stworzone przez francuskich osadników, którzy wykorzystywali ziemniaki i mięso jako podstawowe składniki swojej kuchni. Do potrawy tej dodaje się gotowane mięso z kurczaka, indyka, wieprzowe lub wołowe. Można je ugotować specjalnie do potrawy lub wykorzystać mięso np. z zupy.

Jak zrobić zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa?

Przygotowanie tej pożywnej zapiekanki sprowadza się do ugotowania mięsa i starcia ziemniaków. Potem warstwę mięsa umieszcza się między dwoma warstwami masy ziemniaczanej i całość wstawia do piekarnika. Do ziemniaków lub mięsa można też dodać cebulę podsmażoną z boczkiem, by danie miało bardziej wyrazisty smak.

Przepis: Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa

Pożywna zapiekanka z tartych ziemniaków i gotowanego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
kanadyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

Masa ziemniaczana:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu (z kurczaka, wołowiny lub indyka)
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki masła

Nadzienie mięsne:

  • 500 g gotowanego mięsa (kurczak, wołowina, indyk lub wieprzowina)
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i zetrzyj na średnich oczkach. Odciśnij z nich nadmiar płynu. Bulion podgrzej i stopniowo dodawaj do ziemniaków, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie nadzienia mięsnegoUgotowane mięso pokrój lub porwij na kawałki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Dodaj ugotowane mięso, przyprawy i wymieszaj. Smaż kilka minut, by mięso nabrało smaku.
  3. Formowanie i pieczenie potrawyPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Do natłuszczonej formy włóż połowę masy ziemniaczanej i równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nią warstwę mięsną i przykryj pozostałymi ziemniakami. Wierzch wyrównaj, posmaruj masłem. Piecz około 2 godziny, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

Jak podać zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa?

Zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa podaje się na ciepło, najlepiej w towarzystwie masła, sosu pieczeniowego lub chutneya żurawinowego. Dobrze też smakuje w zestawie z kwaśną, gęstą śmietaną, piklami lub chrupiącą sałatką Colesław.

Czytaj też:
Tę pożywną zapiekankę robię z trzech tanich składników. Serwuję na obiad lub kolację
Czytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad