Kilka lat temu koleżanka poczęstowała mnie tą ziemniaczaną zapiekanką. I choć zapiekanki z mięsa i ziemniaków jadłam już nieraz, ta zaskoczyła mnie soczystością i oryginalnym smakiem. To z pewnością dlatego, że robi się ją z surowych, startych ziemniaków, które po upieczeniu mają przyjemną konsystencję. Mięso też przygotowuje się nieco inaczej, niż zazwyczaj. Efekt jest przepyszny.
Kilka słów o zapiekance z tartych ziemniaków i mięsa
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa nazywa się Rappie Pie (z francuskiego pâté râpé) i pochodzi z regionu Akadii we wschodniej Kanadzie. To sycące danie zostało stworzone przez francuskich osadników, którzy wykorzystywali ziemniaki i mięso jako podstawowe składniki swojej kuchni. Do potrawy tej dodaje się gotowane mięso z kurczaka, indyka, wieprzowe lub wołowe. Można je ugotować specjalnie do potrawy lub wykorzystać mięso np. z zupy.
Jak zrobić zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa?
Przygotowanie tej pożywnej zapiekanki sprowadza się do ugotowania mięsa i starcia ziemniaków. Potem warstwę mięsa umieszcza się między dwoma warstwami masy ziemniaczanej i całość wstawia do piekarnika. Do ziemniaków lub mięsa można też dodać cebulę podsmażoną z boczkiem, by danie miało bardziej wyrazisty smak.
Przepis: Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa
Pożywna zapiekanka z tartych ziemniaków i gotowanego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- kanadyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
Masa ziemniaczana:
- 10 dużych ziemniaków
- 1,5 litra bulionu (z kurczaka, wołowiny lub indyka)
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki masła
Nadzienie mięsne:
- 500 g gotowanego mięsa (kurczak, wołowina, indyk lub wieprzowina)
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i zetrzyj na średnich oczkach. Odciśnij z nich nadmiar płynu. Bulion podgrzej i stopniowo dodawaj do ziemniaków, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Dopraw ją solą i pieprzem.
- Przygotowanie nadzienia mięsnegoUgotowane mięso pokrój lub porwij na kawałki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Dodaj ugotowane mięso, przyprawy i wymieszaj. Smaż kilka minut, by mięso nabrało smaku.
- Formowanie i pieczenie potrawyPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Do natłuszczonej formy włóż połowę masy ziemniaczanej i równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nią warstwę mięsną i przykryj pozostałymi ziemniakami. Wierzch wyrównaj, posmaruj masłem. Piecz około 2 godziny, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
Jak podać zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa?
Zapiekankę z tartych ziemniaków i mięsa podaje się na ciepło, najlepiej w towarzystwie masła, sosu pieczeniowego lub chutneya żurawinowego. Dobrze też smakuje w zestawie z kwaśną, gęstą śmietaną, piklami lub chrupiącą sałatką Colesław.
Czytaj też:
Tę pożywną zapiekankę robię z trzech tanich składników. Serwuję na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad