Tę pożywną zapiekankę robię z trzech tanich składników. Serwuję na obiad lub kolację

Tę pożywną zapiekankę robię z trzech tanich składników. Serwuję na obiad lub kolację

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Obiad z piekarnika zwykle jest prosty do przygotowania. Trzeba tylko trochę poczekać, by składniki odpowiednio zmiękły. Tak właśnie jest z pożywną zapiekanką ziemniaczaną, którą można podać na obiad lub kolację.

Zapiekanki to bardzo różnorodna grupa potraw, które robi się prosto i szybko. Ich podstawą może być makaron, ryż, ziemniaki czy inne warzywa. W mojej zapiekance łączę ziemniaki z wyrazistym warzywem i mięsnym dodatkiem. Całość wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Taki obiad to doskonała odmiana od typowo mięsnych dań.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Przygotowanie ziemniaków do zapiekanki zależy od pozostałych składników. Jeśli wymagają podobnie długiego pieczenia, jak ziemniaki, bulw nie trzeba wcześniej gotować. Gdy zaś dodatki są delikatne i szybko miękną, lepiej połączyć je z ugotowanymi ziemniakami i całość tylko zapiec. Zapiekanka z porem i boczkiem to właśnie ten drugi przypadek, dlatego przygotowanie potrawy należy zacząć od ugotowania ziemniaków.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z porem i boczkiem?

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem jest prosta w przygotowaniu. Dobór składników sprawia, że potrawa doskonale smakuje. Ziemniaki stanowią pożywną podstawę, boczek dopełnia ich smak i dodaje im aromatu, zaś por zaostrza smak potrawy.

Przepis: Zapiekanka z ziemniaków, pora i boczku

Pożywna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pora i wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
445 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • biała część pora
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek. Gotuj je do czasu, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ziemniaki odcedź, lekko przestudź, pokrój w talarki.
  2. Przygotowanie dodatkówPor oczyść z wierzchnich liści, opłucz, pokrój w grubsze talarki. Boczek pokrój w kostkę, lekko zrumień na patelni z olejem. Ser zetrzyj na małych oczkach.
  3. Łączenie składnikówNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, przekładając je talarkami pora i podsmażonym boczkiem. Jajka wybij do miski, rozkłóć ze śmietanką przy pomocy widelca, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Pieczenie zapiekankiMasą jajeczną polej zapiekankę, posyp ją startym serem. Potrawę piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Do przygotowania zapiekanki najlepiej wykorzystać białą część pora, bo można ją pokroić w plastry bez ryzyka, że w środku warzywa znajdzie się piasek.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem może sama w sobie stanowić danie obiadowe lub kolacyjne. Można też ją podać jako dodatek do pieczonego mięsa. Dobrze będzie smakować z pieczoną wieprzowiną, np. z karkówką czy szynką. Warto zaserwować do niej surówkę, która wprowadzi do dania wiele składników odżywczych, a także odmienną strukturę i ciekawy smak.

Czytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minut
Czytaj też:
Z makaronu spaghetti robię ekspresową zapiekankę. Ten prosty przepis to hit na rodzinny obiad