Najpopularniejszym dodatkiem do obiadu zrobionym z buraków są buraczki na ciepło. Z buraków można też jednak zrobić surówkę albo sałatkę. Wszystkie są zdrowe i doskonale smakują. Co więcej, pasują też do tradycyjnych dań obiadowych, np. do kotletów mielonych, schabowych, duszonych mięs, a także pieczonej karkówki, kaczki i gęsi.
Jak przygotować buraki do sałatki?
Mój dodatek do obiadu to w zasadzie sałatka. Robię go bowiem z gotowanych buraków. Buraki dokładnie myję, a potem gotuję w skórkach, aż będą miękkie. Można je też upiec, jednak to trwa znacznie dłużej. Po wystudzeniu buraki obieram i kroję w kostkę lub ścieram na dużych oczkach.
Jak zrobić buraczki do obiadu?
Moje buraczki do obiadu robię z trzech składników: ugotowanych buraków, słodkiego jabłka i cebuli. Rozdrobnione składniki mieszam i doprawiam do smaku prostymi dodatkami. Ta sałatka idealnie pasuje do wielu dań obiadowych, ale można ją też zjeść na lekką przekąskę. I co ważne doskonale smakuje również następnego dnia, więc od razu można ją zrobić w większych ilościach.
Przepis: Buraczki do obiadu
Sałatka do obiadu z gotowanych buraków, jabłka i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie buraki
- 1 słodkie jabłko
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Wystudź je, obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozdrabnianie dodatkówJabłko umyj, obierz, rozdrobnij tak, jak buraki – albo pokrój je w kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Wykańczanie sałatkiW salaterce umieść rozdrobnione składniki. Skrop je octem, polej olejem i miodem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Zamiast octem jabłkowym, buraczki można doprawić do smaku octem balsamicznym czy sokiem z cytryny.
Co jeszcze warto dodać do buraczków do obiadu?
Do sałatki do obiadu można też dodać inne składniki. Tu dobrze sprawdzą się np. ogórki kiszone, które wprowadzą do dodatku wyrazisty smak. Przyjemnego orzeźwienia nada też posiekana natka pietruszki, szczypiorek czy koperek. Można też wykorzystać miękką gruszkę, suszone śliwki czy czarne oliwki.
Czytaj też:
To najszybsza surówka do obiadu, jaką robię. Tylko proste składniki, a wszyscy się nią zajadająCzytaj też:
Siekam kapustę pekińską i dorzucam do niej 2 dodatki. Surówka wychodzi kolorowa i pyszna