To najszybsza surówka do obiadu, jaką robię. Tylko proste składniki, a wszyscy się nią zajadają

To najszybsza surówka do obiadu, jaką robię. Tylko proste składniki, a wszyscy się nią zajadają

Dodano: 
Surówka z ogórka
Surówka z ogórka Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Surówka to ważne uzupełnienie obiadu. Dostarcza nam bowiem witamin i podnosi smak dania. Dziś pomysł na jedną z najprostszych i najszybszych. Robi się ją z kilku prostych składników, a smakuje doskonale.

Surówki można robić niemal ze wszystkich warzyw. Niektóre jednak należą do naszych ulubionych. Można do nich zaliczyć np. marchewkę, kapustę, ogórki i pomidory. I dziś pokażę wam prostą surówkę z ogórka, jaką ostatnio przygotowałam. Choć nie jest sezon ogórkowy, to koszt surówki nie był zbyt wysoki, a dodatek zachwycił wszystkich chrupkością i orzeźwiającym smakiem.

Najlepsze dodatki do surówki z ogórka

Najpopularniejsza surówka z ogórka to mizeria. Robi się ją zwykle latem, gdy dostępne są najsmaczniejsze ogórki. Jednak tak naprawdę ogórki można kupić przez cały rok i to po całkiem przystępnych cenach. By zamienić je w surówkę, warto połączyć je z dodatkami pełnymi smaku i aromatu. Tu dobrze sprawdzą się np.: szczypiorek, koperek, mięta, cebula, por. Do surówki z ogórka można też dodać trochę czerwonej papryki, dla atrakcyjnego kolorytu. Może to być nawet ostra papryka, która jednocześnie nada temu dodatkowi wyrazu.

Jak zrobić szybką surówkę z ogórka?

Surówkę z ogórka o tej porze roku robię z dostępnych ogórków sałatkowych. Ponieważ mają cienką skórkę, nawet ich nie obieram, a jedynie myję. To pozwala mi zaoszczędzić nieco czasu na przyrządzaniu surówki. Umyte ogórki przekrawam wzdłuż na połowę, a potem kroję je w półplasterki. Dorzucam też do nich dwa dodatki i sos, dzięki czemu powstaje smaczna i soczysta surówka do obiadu.

Przepis: Surówka z ogórka

Szybka surówka z ogórka, cebuli i koperku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Pokrój go w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub w talarki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Oprósz je solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Jogurt rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj do salaterki, całość wymieszaj.

Do jakich dań pasuje surówka z ogórka?

Surówka z ogórka najlepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadów zawierających pieczone, duszone lub smażone mięsa oraz drób. Doda ona daniom orzeźwiającego smaku i wprowadzi atrakcyjną chrupkość.

Czytaj też:
Siekam kapustę pekińską i dorzucam do niej 2 dodatki. Surówka wychodzi kolorowa i pyszna
Czytaj też:
Pokochasz tę surówkę z pora! Polska klasyka z sekretnym składnikiem, który zmienia wszystko