Siekam kapustę pekińską i dorzucam do niej 2 dodatki. Surówka wychodzi kolorowa i pyszna

Siekam kapustę pekińską i dorzucam do niej 2 dodatki. Surówka wychodzi kolorowa i pyszna

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Z czego zimą zrobić surówkę? Do wyboru macie kilka chrupiących warzyw, które możecie łączyć ze sobą lub z innymi składnikami. Dzięki temu powstaną smaczne i zdrowe kompozycje w sam raz do obiadu.

Zimą nie mamy dużego wyboru warzyw, jednak jest kilka, które doskonale nadają się na surówki. Można więc sięgnąć po: marchewkę, seler, por, kapustę białą lub pekińską, a także paprykę. Dziś proponuję wam właśnie surówkę z kapusty pekińskiej, która jest soczysta i chrupiąca i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.

Wartość odżywcza kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska jest warzywem lekkostrawnym, niskokalorycznym i bogatym w składniki odżywcze. 100 g tego produktu dostarcza tylko ok. 15 kcal. To dlatego, że zawiera niedużo węglowodanów i białka. Jest za to bogata w witaminy i minerały. Sporo w niej witaminy C, witaminy K oraz kwasu foliowego, które podnoszą naszą odporność i wzmacniają organizm. Warzywo to jest też zasobne w potas i wapń – składniki istotne dla prawidłowej pracy serca, mięśni i mocnych kości. Dostarcza nam też dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej i papryki zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Tyle mniej więcej czasu zajmie posiekanie warzyw i doprawienie surówki. Ja dorzucam do niej jeszcze posiekany szczypiorek, który dodaje całości wyrazistego smaku, a także koloru.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Kolorowa, soczysta surówka z kapusty pekińskiej, papryki i szczypiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę pekińską oczyść, dość drobno poszatkuj. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w paski. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oleju, soku z cytryny, musztardy i miodu przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska wyróżnia się delikatnym smakiem i dużą soczystością. Z tego powodu dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwykle łączy się ją z marchewką, jabłkiem i cebulą. Jednak w surówkach dobrze też będzie komponować się z kukurydzą, ogórkiem, pestkami słonecznika i orzechami. Warzywo to ze względu na łagodny smak można też zestawić z owocami typu pomarańcza, granat, a także rodzynkami czy suszoną żurawiną.

Czytaj też:
Pokochasz tę surówkę z pora! Polska klasyka z sekretnym składnikiem, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Uwielbiam tę wyrazistą surówkę do obiadu. Robię ją ze składników łatwo dostępnych zimą