Ta wersja bigosu bije inne na głowę. Jest aromatyczna i pełna smaku, choć nie zawiera mięsa

Ta wersja bigosu bije inne na głowę. Jest aromatyczna i pełna smaku, choć nie zawiera mięsa

Dodano: 
Jarski bigos
Jarski bigos Źródło: Shutterstock / WaldekPietrzak
Bigos to tradycyjne danie polskiej kuchni. Jak dla mnie zawiera jednak za dużo mięsa, a jak się okazuje całkiem nieźle smakuje też bez tego dodatku. Trzeba tylko odpowiednio dobrać składniki i właściwie je ugotować.

Jak dla mnie bigos zawiera za dużo mięsa, dlatego postanowiłam przetestować jego nową odsłonę. I zastąpiłam mięso w bigosie innym pożywnym składnikiem, który także zapewnia doskonały smak tej potrawie. Ogólnie trzeba przyznać, że mój jarski bigos wyszedł aromatyczny i pełen smaku, a to wszystko zasługa kilku dodatków i odpowiedniego przyrządzenia.

Czym zastąpić mięso w jarskim bigosie?

Jeśli chcecie pominąć dodatek mięsa do bigosu, wzbogaćcie go w inny pożywny składnik, który nada podobnego smaku. Tu dobrze sprawdzi się wędzone tofu, które przed dodaniem do potrawy warto zrumienić na patelni. Dzięki temu smak tofu, jak i całej potrawy będzie wyrazisty i pełny. Warto je połączyć z wędzoną papryką i suszonymi grzybami, bo ten zestaw jeszcze lepiej imituje smak mięsa. Dobrym dodatkiem będą też pieczarki lub boczniaki. Można również wykorzystać warzywa strączkowe, np. ciecierzycę, soczewicę. Wprowadzą do potrawy cenne białko, a także dodadzą jej delikatności. Wcześniej trzeba je ugotować albo sięgnąć po warzywa z puszki.

Jak zrobić jarski bigos?

Przygotowanie jarskiego bigosu warto zacząć od podsmażenia rozdrobnionych warzyw. Dzięki temu potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak. Potem trzeba dodać do nich kapustę kiszoną i świeżą, a także przyprawy, bulion i pozostałe składniki.

Przepis: Jarski bigos

Aromatyczny, pełen smaku bigos bez dodatku mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g świeżej białej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g wędzonego tofu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną posiekaj. Świeżą kapustę poszatkuj. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wędzone tofu pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Grzyby opłucz, namocz w ciepłej wodzie, a potem w niej ugotuj.
  2. Smażenie warzywW garnku rozgrzej pozostały olej. Dodaj cebulę i smaż na złocisty kolor. Dodaj marchewkę i smaż, aż zmięknie. Do garnka dodaj kapustę świeżą i kiszoną oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodawanie składnikówPo tym czasie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, sól i pieprz oraz grzyby wraz z wodą z gotowania. Całość gotuj jeszcze 10 minut, a potem dodaj tofu i gotuj dalsze 10 minut. Bigos dopraw do smaku.

Co jeszcze można dodać do jarskiego bigosu?

Składniki jarskiego bigosu mogą, a nawet powinny być podobne, do tych, które dodajemy do tradycyjnej potrawy. Dzięki nim bigos uzyska bardzo zbliżony smak do klasycznej wersji. Można więc dorzucić kilka suszonych śliwek czy garść rodzynek, a także dodać kieliszek czerwonego wina.

Czytaj też:
Ten patent na bigos bez kapusty pokazała mi przyjaciółka. Warzywo zastępuje innym zdrowym składnikiem
Czytaj też:
Na ostatnim weselu gościło polskie jadło. Bigos, który podano, był obłędny. Kucharka dała mi przepis

Źródło: smaki.pl