Dziś do obiadu polecam genialną surówkę. Ten ekspresowy dodatek sprawdza się u mnie do dań głównych, takich jak smażone i pieczone mięsa, ryby lub potrawy z grilla. Czasami podaję go również jako lekką przekąskę. Warto się skusić na tę surówkę, bo jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały, a także lekkostrawna. Dzięki prostemu składowi i łatwo dostępnym składnikom dodatek ten jest idealny do serwowania przez cały rok.
Jak zrobić surówkę z ogórkami kiszonymi, pomidorami i papryką?
Nie ma nic łatwiejszego jako zdrowy dodatek do obiadu od tej surówki. Przygotowanie jej ogranicza się jedynie do pokrojenia i wymieszania składników. Ogórki kiszone w moim przepisie możesz zastąpić ogórkami konserwowymi. Jeśli chodzi o cebulę, to sprawdzi się każda odmiana – żółta, czerwona, biała i cukrowa. Olej roślinny możesz zastąpić oliwą z oliwek.
Przepis: Surówka z ogórkami kiszonymi, pomidorami i papryką
Ta surówka to klasyka w moim domu. Robię ją ekspresowo, smakuje genialnie i cudownie chrupie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 3 pomidory
- 4 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywPomidory umyj i pokrój na mniejsze cząstki (np. ćwiartki lub ósemki). Ogórki pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski lub kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Mieszanie składników:Wszystkie pokrojone składniki przełóż do dużej miski. Dodaj 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Surówkę podawaj od razu po przygotowaniu lub schłodź w lodówce przez 15–30 minut, aby smaki się lepiej przegryzły.
Warianty surówki z ogórkami kiszonymi
Prosta surówka z powyższego przepisu jest uniwersalna, możesz ją więc modyfikować na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych, dostępnych składników lub okazji. Oto kilka pomysłów na jej wariacje.
- Dodaj świeże zioła, aby nadać surówce wyjątkowego aromatu. Możesz wybrać: natkę pietruszki, koperek (doda świeżości i świetnie pasuje do ogórków), bazylię (doskonała w połączeniu z pomidorami) lub świeżą kolendra (nada egzotycznego charakteru, ale polecam połączyć ja z odrobiną soku z limonki).
- Wzbogać surówkę serem. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się mozzarella w postaci małych kulek lub pokrojona z dużego kawałka, wtedy surówka będzie miała delikatniejszy smak. Jeśli surówkę robisz z dodatkiem oliwy z oliwek, to dobrze sprawdzi się również feta – pokrojona w kostkę lub pokruszona.
Czytaj też:
Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składnikiCzytaj też:
Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwyca