Sałatka z mojego przepisu jest zdrowa i pełna wartościowych składników, dostarczających białka, tłuszczy nienasyconych, które są korzystne dla zdrowia oraz błonnika. Do zielonych liści sałaty i szpinaku oraz świeżego ogórka dodaję dojrzałe awokado, włoskie orzechy i ser feta. To dzięki nim sałatka jest bardzo sycąca. Wielkim plusem dania jest również czas wykonania. 10 minut wystarczy, by cieszyć się smakiem i ładnym wyglądem kolacji.
Jak zrobić zieloną sałatkę z awokado i fetą
Danie to, choć wygląda bardzo wytwornie, przygotowuję z prostych składników. Zielone warzywa, awokado i lubiany w moim domu ser feta najczęściej mam w swojej kuchni. Sos do sałatki robię z wykorzystaniem soku z cytryny, ale możesz zastąpić go octem balsamicznym. Jeśli zależy ci, żeby dressing był bardziej wyrazisty, dodaj odrobinę miodu lub musztardy.
Wskazówka: jeśli sałatkę chcesz podać na przyjęciu, to staraj się tak ułożyć składniki, aby każdy z nich był widoczny i harmonijnie komponował się z innymi. Nada to tej prostej sałatce elegancki wygląd.
Przepis: Zielona sałatka z awokado i fetą
To bardzo zdrowa i lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się na lunch, jako dodatek do głównego dania oraz lekką kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 2 sztuki awokado
- 50 g liści szpinak
- 100 g liści sałaty
- 1 mały świeży ogórek
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- 30 g orzechów włoskich
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie sładnikówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plastry. Ogórek dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra lub plastry. Ser feta pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki. Liście sałaty opłucz i osusz.
- Przygotowanie dressinguW małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny solą i pieprzem.
- WykonanieNa dnie miski lub głębokiego talerza ułóż liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułóż ogórka i awokado, rozrzuć piórka czerwonej cebuli, posyp posiekanymi orzechami i fetą. Skrop sałatkę przygotowanym dressingiem i podawaj od razu.
Jak serwować zieloną sałatkę z awokado i fetą?
Gdy zasiadam z rodziną do kolacji, to sałatkę podaję w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa. Świetnie sprawdzają się grzanki z chleba lub bagietka. Dzięki temu posiłek wzbogacam o węglowodany.
Jeśli nie przepadasz za dressingiem z oliwy i soku z cytryny, to do sałatki będzie pasował również lekki sos jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Idealnie podkreśli smak sałatki i będzie dobrym źródłem białka. Choć moim zdaniem wygląd sałatki nie będzie już tak elegancki.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by tę wegetariańską sałatkę wzbogacić o dodatek mięsnych produktów. Świetnie komponuje się z piersią z kurczaka oraz kawałkami łososia.
Czytaj też:
Ta sałatka z ananasem nadaje się na codzienną przekąskę i na imprezę. Robi się ją 15 minutCzytaj też:
Do jabłek dodaj tanie warzywo i dwa proste składniki. Ta sałatka jest idealna na kolację