Kotlety mielone kojarzone są zwykle z panierką z tartej bułki i smażeniem na patelni. Ja jednak postanowiłam nieco odświeżyć ich wygląd i smak i od jakiegoś czasu przyrządzam mielone w piekarniku. Dzięki temu są lżej strawne, mniej kaloryczne i mają ciekawszy smak. Gorąco polecam wam to proste danie obiadowe.
Czym warto wzbogacić pieczone kotlety z mięsa mielonego?
Jeśli planujecie przygotować pieczone kotlety z mięsa mielonego, możecie pozwolić sobie na małe eksperymenty. Mięso można bowiem wzbogacić różnymi składnikami, bez obaw, że kotlety przykleją się do patelni. Ja często łączę mielone mięso z ugotowaną kaszą lub ryżem i z rozdrobnionymi warzywami, np.: papryką, marchewką, cukinią, porem. Dzięki nim kotlety stają się mniej zwarte, mniej kaloryczne, ale też bogatsze w składniki odżywcze.
Jak zrobić pieczone kotlety mielone z ryżem, papryką i serem?
Kotlety z piekarnika lubię ze względu na duże możliwości, jakie mi dają. Rzadko bowiem robię je z samego mięsa, zwykle dodaję do nich różne składniki, które poprawiają ich smak, konsystencję i soczystość. Tym razem wzbogaciłam je ugotowanym ryżem i posiekaną papryką, a po uformowaniu, posypałam startym, żółtym serem. Danie wyszło przepyszne.
Przepis: Kotlety mielone z piekarnika
Pieczone kotlety mielone z dodatkiem ryżu, papryki i żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyCebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, lekko odsącz, dodaj do mielonego mięsa. Dorzuć też ugotowany ryż, jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsnej masy, ponownie wyrób.
- Formowanie i pieczenie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety. Ułóż je w brytfannie, posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W jakim sosie można zapiec kotlety mielone?
Najprostszą wersją kotletów mielonych z piekarnika, są te zapiekane pod warstwą startego sera. Innym rozwiązaniem, by kotlety nie wyschły, jest zapieczenie ich w sosie. Może to być np. sos pomidorowy, sos cebulowy czy sos beszamelowy. Kotlety można też podlać zwykłym bulionem warzywnym lub mięsno-warzywnym.
Czytaj też:
Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyćCzytaj też:
Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i mam szybki obiad. To tanie danie jest pyszne i pasuje do wszystkich dodatków