Ta rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty to u mnie cały obiad. Robię ją z prostych, zdrowych składników

Ta rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty to u mnie cały obiad. Robię ją z prostych, zdrowych składników

Dodano: 
Zupa z kapusty kiszonej
Zupa z kapusty kiszonej Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukasz przepisu na zupę, która zapewnia długie uczucie sytości i rozgrzewa organizm w chłodne dni? Kapuśniak to uwielbiana potrawa kuchni polskiej i kuchni rosyjskiej. Sprawdź mój przepis na treściwą zupę z kiszonej kapusty.

Zdrowa kapusta kiszona to nie tylko składnik surówek, bigosu oraz farszów do krokietów, pierogów i kapuśniaczków. Można z niej również ugotować smaczny kapuśniak, który ma inny smak i konsystencję niż bigos. Zarówno w kuchni polskiej, jak i w kuchni rosyjskiej kapuśniak plasuje się wysoko na liście najbardziej popularnych potraw. Poniżej znajdziesz przepis inspirowany kuchnią rosyjską – w przeciwieństwie do polskiej wersji kapuśniaku rosyjska zupa szczi zawiera więcej mięsa oraz warzyw.

Jak ugotować smaczną zupę z kiszonej kapusty?

Zupa z kiszonej kapusty wymaga odpowiedniego doboru składników. Sekretem jej smaku jest naturalna kapusta, w której składzie nie znajduje się ocet. Polecam wybrać kapustę z pewnego źródła, najlepiej kiszoną jesienią, bo kiszonki z młodej kapusty, które często dostępne są w sklepach i na bazarach w sezonie wiosenno-letnim, mają nieco inny smak. Zwróć uwagę, czy kapusta kiszona jest jasna i ma delikatny zapach, w którym nie jest wyczuwalny nieprzyjemny, gnilny aromat. Jeżeli nie lubisz bardzo kwaśnego kapuśniaku, to odciśnij kapustę z soku (sok zachowaj, bo może przydać się, jeżeli zupa wyjdzie mało kwaśna) i przepłucz przed duszeniem w zimnej wodzie.

Warto przygotować większą porcję zupy, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Robię wywar do zupy z kiszonej kapusty na niezbyt tłustej wołowinie z kością (antrykot, mostek, szponder), ale możesz również użyć wieprzowiny (np. żeberek) oraz indyka (np. skrzydła i golonki). Gotowanie wywaru możesz rozpocząć dzień wcześniej, dzięki czemu będzie bardzo esencjonalny.

Mając niemal gotowy wywar mięsny, wystarczy dodać pozostałe składniki i poczekać, aż się ugotują. Pamiętaj, że kwas z kiszonek spowalnia gotowanie, dlatego zarówno kapustę, jak i warzywa trzeba wcześniej poddać wstępnej obróbce termicznej.

Przepis: Zupa z kapusty kiszonej

Przygotowanie zupy z kiszonej kapusty wymaga nieco czasu, ale warto się poświęcić, bo jej smak wynagradza trud włożony w przyrządzenie potrawy.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 700 g mięsa wołowego rosołowego
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie wywaru mięsnegoWołowinę umyj, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia, zbierając szumowiny. Po 2-3 godzinach gotowania esencjonalny wywar powinien być gotowy.
  2. Przygotowanie kapusty kiszonejKapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj i przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj przecier pomidorowy (opcjonalnie sparzone, obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory) i zimną wodę (do poziomu kapusty). Doprowadź zawartość garnka do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz grzanie, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Duś do miękkości kapusty.
  3. Smażenie warzywMarchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na klarowanym maśle (lub oleju) zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż warzywa przez kilka minut – ziemniaki powinny lekko się przyrumienić. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Cedzenie wywaru i dodanie podsmażonych warzywPrzecedź mięsny wywar. Oddziel mięso wołowe od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso razem z zawartością patelni przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości składników.
  5. Dodanie kapusty i przyprawianieDodaj do wywaru z warzywami uduszoną kapustę i gotuj zupę jeszcze 15-20 minut na małym ogniu. Dopraw gotową zupę z kiszonej kapusty solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie roztartym z solą czosnkiem, ostrą papryką i kminkiem mielonym. Możesz również dodać świeży lub suszony majeranek oraz inne zioła.

Jak podawać zupę z kiszonej kapusty?

Zupę z kiszonej kapusty podawaj gorącą. Wyłóż na talerze porcje warzyw oraz kawałki mięsa i zalej je aromatycznym bulionem. Do zupy z kiszonej kapusty możesz podać pieczywo. Przed podaniem porcje dania warto udekorować posiekaną natką pietruszki oraz kleksem śmietany.

Opcjonalne dodatki do zupy z kiszonej kapusty

Smak wywaru na zupę z kiszonej kapusty wzbogacisz, dodając do niego skórę z wędzonego boczku lub wędzone kości wieprzowe. Natomiast do już gotowej zupy możesz dodać podsmażoną kiełbasę oraz skwarki z boczku lub słoniny.

Tradycyjną, rosyjską zupę z kiszonej kapusty możesz również ugotować na wywarze z leśnych grzybów oraz wywarze z rybich głów, kręgosłupów i ogonów. Do zupy z kiszonej kapusty na wywarze grzybowym dodaj podsmażone grzyby leśne, a do zupy na wywarze rybnym oczyszczone z ości mięso ryb słodkowodnych i morskich.

Jak zrobić kapuśniak ze świeżej kapusty?

Bazując na poniższym przepisie, możesz również przygotować kapuśniak ze świeżej kapusty. W tym przypadku podduś poszatkowaną kapustę z przyprawami i gdy będzie niemal gotowa, odcedź, a następnie podsmaż z resztą warzyw i dodaj do wywaru mięsnego.

Czytaj też:
Tę zupę robię, gdy za oknem buro i zimno. Przepis jest prosty, a danie cudownie syci i rozgrzewa
Czytaj też:
Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia