Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia

Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia

Dodano: 
Zupa serowa
Zupa serowa Źródło: Shutterstock / TrapezaStudio
Niektóre zupy są smaczne, ale wymagają długiego gotowania. Do innych dodaje się dość drogie składniki. A moja ulubiona zupa ma same zalety. W kilka chwil robi się ją z prostych i tanich składników, a doskonale syci i jest pyszna.

Większość osób na rosole gotuje zupę pomidorową. Ja jednak mam szerszy repertuar zup na tym aromatycznym wywarze. To nie tylko ogórkowa czy krupnik, ale też zupa cebulowa czy serowa. Ta ostatnia podbiła serca i podniebienia mojej rodziny. Wszyscy zgodnie orzekli, że to najsmaczniejsza zupa, jaką jedli i poproszą ją częściej.

Czym zastąpić rosół w zupie serowej?

Rosół to bardzo smaczna podstawa zupy serowej. Co jednak, jeśli go nie mamy? Bez problemu można przygotować np. bulion warzywny lub mięsno-warzywny. W tym celu należy obrać warzywa: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz opieczoną cebulę i ewentualnie mięso i zalać je zimną wodą. Do płynu wrzucamy też 1-2 listki laurowe, 2-3 ziarna ziela agnielskiego, trochę pieprzu i soli. Całość zagotowujemy, odszumowujemy, a potem gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40-50 minut. Warzywa do wywaru można też rozdrobnić, a potem podsmażyć na oleju lub maśle. Dzięki temu, wywar będzie bardziej aromatyczny. W ostateczności bulion można przygotować na bazie kostki rosołowej. Wystarczy tylko ją rozpuścić w gorącej wodzie.

Jak zrobić sycącą zupę serową?

Przygotowanie zupy serowej należy zacząć od namoczenia bułki w rosole lub bulionie. Potem całość blenduje się na gładką masę, dodaje starty, żółty ser i doprawia do smaku.

Przepis: Zupa serowa

Sycąca zupa z dodatkiem żółtego sera

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 czerstwa kajzerka
  • 800 ml rosołu lub bulionu
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie bułkiKajzerkę umieść w garnku, zalej rosołem, pozostaw by rozmiękła. Całość zblenduj, zagotuj. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Dodawanie seraDo zblendowanej masy wlej wino, podgrzej. Stopniowo dodawaj ser i cały czas mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Wykańczanie zupyZupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami.

Z czym podać zupę serową?

Zupa serowa to rodzaj zupy-krem, która jest gładka i sycąca. By jednak jeszcze lepiej smakowała, warto podać ją z pysznymi dodatkami. Mogą to być: mini-grzanki, grzanka serowa, groszek ptysiowy czy krążki podsmażonej cebuli. Zupę przed podaniem warto też posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Tę zupę robię, gdy za oknem buro i zimno. Przepis jest prosty, a danie cudownie syci i rozgrzewa
Czytaj też:
Spośród dodatków do rosołu, ten jest bezkonkurencyjny. Robię go w 5 minut, wszyscy się zajadają