Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatków

Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatków

Dodano: 
Kotlety drobiowe z warzywami
Kotlety drobiowe z warzywami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Filety z piersi kurczaka można przyprawić i usmażyć na patelni. Jednak, gdy się je rozdrobni i wymiesza z kilkoma zdrowymi dodatkami, zamienią się w istny przysmak. Tymi kotletami będzie się zajadać cała rodzina.

Często sięgam po filety z piersi kurczaka, bo mają wiele zalet. Po pierwsze przepada za nimi moja rodzina, a poza tym są dość tanie, smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Moim ostatnim odkryciem są drobiowe kotlety siekane z dodatkiem zdrowych składników. Ta kompozycja jest soczysta i pełna smaku. Wprost idealna na codzienny obiad.

Jak rozdrobnić filety z kurczaka na kotlety?

Filety z piersi kurczaka przeznaczone na kotlety można rozdrobnić na dwa sposoby. Jeden z nich to pokrojenie filetów w niedużą kostkę. Drugi to zmielenie lub drobne posiekanie drobiowego mięsa. Oczywiście można też kupić gotowe, mielone mięso z piersi kurczaka. Większe kawałki mięsa będą się jednak lepiej komponowały z pokrojonymi w kostkę warzywami, bo ich rozdrobnienie będzie podobne.

Jak zrobić siekane kotlety z piersi kurczaka i warzyw?

By przygotować siekane kotlety z piersi kurczaka, mięso trzeba oczyścić z błon, opłukać i pokroić w kostkę. W kostkę należy też pokroić oczyszczone warzywa, czyli pomidor i paprykę. Dopełnieniem tego dania będą też posiekany czosnek i natka pietruszki. Ta kompozycja z pewnością zachwyci was smakiem, soczystością i wyglądem.

Przepis: Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Kotlety siekane z piersi z kurczaka z dodatkiem pomidora, papryki, natki pietruszki i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w niedużą kostkę. Paprykę i pomidor umyj, oczyść z nasion i stwardniałych kawałków. Warzywa pokrój w niedużą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj lub przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie masy na kotletyW misce umieść mięso, warzywa, natkę pietruszki i czosnek. Dodaj jajka, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje masy i lekko ją spłaszcz, tak by powstały w miarę kształtne kotlety. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.

Te warzywa też pasują do siekanych kotletów drobiowych

Jeśli nie macie pod ręką pomidorów i papryki, możecie je zastąpić innymi warzywami. Dobrze tu sprawdzi się np. cukinia, cebula, brokuł czy fasolka szparagowa. Brokuł i fasolkę warto wcześniej obgotować, bo kotlety smaży się dość krótko i warzywa nie zdążą w tym czasie odpowiednio zmięknąć.

Czytaj też:
Na kotlety kładę 3 pyszne dodatki i wkładam na chwilę do piekarnika. Lepszego dania dawno nie jadłam
Czytaj też:
Dodaję łyżkę tego składnika do masy na kotlety mielone. Nawet z chudego mięsa wychodzą soczyste