Na kotlety kładę 3 pyszne dodatki i wkładam na chwilę do piekarnika. Lepszego dania dawno nie jadłam

Na kotlety kładę 3 pyszne dodatki i wkładam na chwilę do piekarnika. Lepszego dania dawno nie jadłam

Dodano: 
Kotlety schabowe z serem, pomidorem i papryką
Kotlety schabowe z serem, pomidorem i papryką Źródło: Shutterstock / new person
Szybki obiad w postaci kotletów zapiekanych z dodatkami bardzo spodobał się moim bliskim. Pracy nie było przy nim wiele, a smaku co niemiara. Polecam spróbować.

Kotlety schabowe w moim domu zawsze „schodzą”. Gdy jednak zrobiłam je w nieco bardziej bogatej wersji, zapiekając je dodatkiem pomidora, papryki i sera żółtego – rodzina niemal się na ten obiad rzuciła. Bardzo mnie to ucieszyło, bo przygotowanie tych frykasów nie zajęło mi dużo czasu, a przy okazji bliscy zjedli nieco warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennych obiadów, to jest przepis, którego musisz spróbować.

Jak zrobić zapiekane kotlety schabowe?

Przygotowanie takiego szybkiego obiadu nie jest skomplikowane. Musisz tylko usmażyć mięso w panierce i później już wstawić do piekarnika wraz z ułożonymi na nim dodatkami. Resztę pracy wykona czas, a efekty będą więcej niż zadowalające.

Przepis: Kotlety schabowe z serem, pomidorem i papryką

Pyszny i szybki obiad z piekarnika, który zachwyci twoją rodzinę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
555 w każdej porcji

Składniki

Na kotlety:

  • 400 g schabu
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 70 g bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSchab pokrój tak, aby uzyskać 4 plastry. Delikatnie je rozbij, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Odłóż. Pomidory umyj, potnij w dość cienkie plasterki. Paprykę opłucz, oczyść z pestek i pokrój w paseczki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Panierowanie i smażenie schabuKotlety schabowe obtocz w mace pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowym. Smaż na nim opanierowane mięso, ustawiając średnią moc panika. Gdy będą złociste z obu stron, zdejmij je z patelni, osusz z nadmiaru tłuszczu i przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. Zapiekanie kotletów z dodatkamiNa kotletach rozłóż pomidory. Poprósz je oregano, po czym ułóż paprykę. Warzywa przykryj serem żółtym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Danie będzie gotowe, gdy ser się stopi i lekko zarumieni.

Jak podać schabowe zapiekane z dodatkami?

Do soczystych kotletów schabowych ze smakowitymi dodatkami polecam dodatek purée ziemniaczanego. Możesz również skusić się na ugotowaną na sypko kaszę. Moim zdaniem najlepiej pasują tutaj kasza gryczana niepalona lub kasza jaglana. Obie świetnie komponują się z pomidorami i papryką oraz mają delikatny smak, który nie zdominuje potrawy.

Pod serem zapieczone są już warzywa, ale podanie takiego obiadu z pieca z surówką też będzie dobrym pomysłem. Polecam surówkę z marchewki i jabłka albo klasycznego colesława, a wszyscy będą zadowoleni.

Inne warianty zapiekanych kotletów schabowych

Zamiast papryki i pomidorów do zrobienia tego szybkiego obiadu możesz użyć cukinii, bakłażana lub cebuli. Ciekawym urozmaiceniem tej potrawy będą też duszone pieczarki, pokrojone oliwki albo odsączone z zalewy kapary. Ser żółty możesz z powodzeniem zamienić na białą mozzarellę, ulubiony ser pleśniowy lub pokruszoną fetę. Jeśli masz w lodówce resztki różnych serów, to danie z mojego przepisu pomoże ci „pozbyć się” ich w przyjemny sposób.

Czytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne