Do bułki tartej wsypałam smaczne ziarenka. Tak pysznych kotletów na obiad dla rodziny dawno nie zrobiłam

Do bułki tartej wsypałam smaczne ziarenka. Tak pysznych kotletów na obiad dla rodziny dawno nie zrobiłam

Dodano: 
Kotlety schabowe w panierce z sezamem
Kotlety schabowe w panierce z sezamem Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Ostatnio zrobiłam kotlety schabowe w panierce z jednym nietypowym dodatkiem. Mojej rodzinie przypadły do gustu, a pracy nie było wiele. Polecam spróbować.

Moja rodzina uwielbia kotlety schabowe. Ja z kolei lubię urozmaicenia. Niedawno na obiad dla rodziny zrobiłam soczyste mięso w panierce z dodatkiem niestandardowego składnika. Tym razem postawiłam na sezam, czyli słodkawe ziarno o lekko orzechowym posmaku. Do mięsa pasuje ono znakomicie, nadaje mu nieco azjatyckiego charakteru i przy okazji dostarcza jeszcze cennych składników odżywczych takich jak roślinne białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B czy pierwiastki (m.in. żelazo i cynk). Skorzystanie z niego wcale nie komplikuje przepisu, więc polecam spróbować. Rodzina będzie zachwycona.

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z sezamem?

Wykonanie smakowitego obiadu dla rodziny nie będzie skomplikowane. Te kotlety zrobisz bowiem niemal tak samo, jak klasyczne schabowe. Zamiast bułki tartej musisz jedynie użyć mieszanki pokruszonego pieczywa i sezamu. Pozostałe kroki się nie zmienią, więc czas przygotowania będzie podobny.

Przepis: Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Pyszne i proste kotlety idealne na obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
535 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki ziaren sezamu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaSchab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozbij przy pomocy tłuczka. Oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Panierowanie i smażenie kotletów schabowychPrzygotuj trzy naczynia. W pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Rozbite mięso obtocz kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem. Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.

Jak podać pyszny obiad dla rodziny?

Gotowe kotlety schabowe świetnie smakują z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Do mięsa w panierce z sezamem dobrze pasowały będą dodatki o azjatyckim sznycie np. surówka z marchewki z imbirem lub orientalna surówka z cukinią i marchewką. Zamiast ziemniaków możesz też zaserwować ryż np. jaśminowy. Przy podawaniu tego dania lubię też eksperymentować z kaszami. Ugotowana na sypko kasza jaglana oraz kuskus komponują się z nim całkiem przyjemnie.

Inne warianty kotletów schabowych w panierce z sezamem

Do panierki możesz wsypać przyprawy, które podkręcą jej smak. Postaw na słodką lub ostrą paprykę, a danie stanie się bardziej wyraziste i przyjemnie rozgrzeje. Dodanie odrobiny kurkumy zaowocuje podobnym efektem i pięknym kolorem panierki. Do sezamu pasować też będą zioła prowansalskie, a kotlety schabowe z takim wykończeniem będą wydawały się lżejsze.

Jasny sezam możesz też zamienić na ciemny. Jest on trudniej dostępny, ale ma bardziej wyrazisty, lekko orzechowy smak. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie sezamu z innymi chrupiącymi dodatkami np. z pokruszonymi orzechami arachidowymi lub włoskimi. Jeśli chcesz, by panierka z sezamem była „bardziej azjatycka”, zamiast bułki tartej możesz użyć panko – bardziej chrupiącego japońskiego odpowiednika pieczywa do obtaczania.

Czytaj też:
Soczyste kotlety schabowe robię bez panierki. Mają mniej kalorii, a smakują obłędnie
Czytaj też:
Na kotlety kładę 3 pyszne dodatki i wkładam na chwilę do piekarnika. Lepszego dania dawno nie jadłam