Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Dodano: 
Marynowanie schabowych
Marynowanie schabowych Źródło: Shutterstock / Ricardo J de E
Kotlety schabowe przed smażeniem warto zamarynować. Dzięki temu będą smakowały o wiele lepiej, niż tylko doprawione solą i pieprzem. Ja polecam szczególnie jedną marynatę, którą przygotowuję na bazie popularnego warzywa.

Kotlety schabowe to polska klasyka. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Zwykle rozbite płaty mięsa doprawiamy tylko solą i pieprzem, a potem panierujemy i smażymy. Jednak mięso to można przyrządzić nieco inaczej, dzięki czemu będzie delikatniejsze i o wiele ciekawsze w smaku. Doskonałym rozwiązaniem jest macerowanie schabu w marynacie pomidorowej.

Dlaczego pomidory są idealne do marynowania?

Pomidory to jedno z najpopularniejszych warzyw, które można kupić w zasadzie przez cały rok. Mają kwaskowy smak, co jest bardzo korzystne w marynatach. Kwaśna marynata doskonale bowiem kruszy mięso, dzięki czemu po usmażeniu czy upieczeniu jest miękkie i delikatne. Pomidorową marynatę wzbogaca się też kilkoma dodatkami, które poprawiają smak, aromat i konsystencję mięsa. Wśród nich warto wymienić m.in.: imbir, ostrą papryczkę i ocet jabłkowy.

Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie pomidorowej?

Przygotowanie kotletów schabowych w marynacie pomidorowej należy rozpocząć od przyrządzenia samej marynaty. O tej porze roku można ją zrobić ze świeżych pomidorów, które mają większą moc kruszenia mięsa, niż pomidorowe przetwory. Po rozdrobnieniu pomidory należy zblendować z kilkoma dodatkami i umieścić w marynacie porcje mięsa. Gdy postoją w niej kilka godzin, są gotowe do panierowania i smażenia.

Przepis: Kotlety schabowe w pomidorowej marynacie

Kotlety schabowe marynowane w marynacie z pomidorów, chili, imbiru i octu jabłkowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory
  • 1 cm świeżego imbiru
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i marynatyPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Dodaj do nich posiekany imbir, papryczkę i czosnek. Całość zblenduj, wymieszaj z octem i oliwą. Plastry schabu zalej przygotowaną marynatą, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Smażenie schabowychPłaty mięsa osącz z marynaty, lekko osusz papierowym ręcznikiem. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż kotlety ładnie się przyrumienią.

Wskazówka: Marynatę można poddusić, by odparować z niej nadmiar płynu i podać do kotletów w postaci sosu.

Inne marynaty do kotletów schabowych

Do kotletów schabowych można też użyć innych marynat. Dość popularna jest marynata np. z mleka i cebuli, choć o wiele skuteczniejsza będzie ta przygotowana np. z kefiru i cebuli. A to dlatego, że kwaśny kefir lepiej skruszy mięso, niż słodkie mleko. Schab można też marynować np. w mieszance octu jabłkowego, cebuli i oliwy z oliwek czy soku z cytryny, czosnku, oliwy i ziół.

Czytaj też:
Plastry schabu zapiekam pod pyszną pierzynką. Wszyscy wolą to mięso od klasycznych kotletów
Czytaj też:
Mój mąż panieruje schabowe w mące, a potem w cennym produkcie. Kotlety są zdrowsze niż klasyczne

Źródło: smaki.pl