Ten prosty bigos robię nie tylko od święta. Babciny przepis zawiera składnik, który podkręca smak

Ten prosty bigos robię nie tylko od święta. Babciny przepis zawiera składnik, który podkręca smak

Dodano: 
Bigos z mięsem
Bigos z mięsem Źródło: Shutterstock / Dar1930
Moja babcia robiła najlepszy bigos pod słońcem. Teraz ja gotuję to pyszne danie dla mojej rodziny. Jego smak doskonale podkręca jeden sekretny składnik. Musisz spróbować.

Bigos to znakomite danie jednogarnkowe, które zdecydowanie warto robić częściej niż raz w roku. Nie tylko świetnie syci, ale też ma bogaty, głęboki smak, którego nie da się z niczym pomylić. Moja babcia uwielbiała bigos staropolski. Tak nazywała swoje danie, ale w recepturze uwzględniała koncentrat pomidorowy, którego tradycyjny przepis nie zawiera. Moim zdaniem doskonale buduje on smak potrawy z kapusty i mięsa, więc śmiało korzystam z jej patentu. Rodzina uwielbia to danie.

Jak zrobić pyszny bigos jak u babci?

Wykonanie bigosu mojej babci jest czasochłonne, lecz nieskomplikowane. Konieczne jest m.in. dobre podduszenie mięsa czy długie moczenie suszonych grzybów. Jednak to danie jednogarnkowe w razie potrzeby możesz gotować „na raty” – tylko zyska na smaku. Nie wahaj się więc i spróbuj, korzystając ze wszystkich proponowanych dodatków. Moja babcia dobrała je z wielką starannością.

Uwaga: w recepturze wykorzystywany jest alkohol. Powinien odparować w trakcie długiego podgrzewania, lecz jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią albo zamierzasz podać danie dzieciom lub osobom, które przyjmują leki mogące wchodzić w interakcje z alkoholem, zrezygnuj z wlewania czerwonego wina. Smak potrawy będzie nieco inny, ale wciąż przyjemny.

Przepis: Bigos jak u babci

Pyszne danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
12 godz. 15 min.
Czas gotowania
3 godz. 30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
538 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g świeżej kapusty
  • 50 g suszonych borowików
  • 2 większe cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g suszonych śliwek
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSuszone borowiki zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie posiekaj je. Płyn z moczenia zachowaj. Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę, łopatkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę. Kiełbasę potnij w półplasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Kapustę kiszoną delikatnie odciśnij z płynu, a następnie przesiekaj. Kapustę świeżą poszatkuj i opłucz na sicie.
  2. Smażenie mięs i warzywNa dnie grubego garnka wytop tłuszcz z boczku. Lekko go zrumień, po czym wlej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj pozostałe mięsa oraz kiełbasę i smaż, aż lekko się zezłocą. Wlej wino. Smaż, aż alkohol odparuje, a następnie dodaj oba rodzaje kapusty. Wrzuć też ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kminek. Przyrządzaj na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
  3. Wykańczanie bigosuDo gotującego się bigosu dodaj suszone śliwki, namoczone grzyby wraz z wodą oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez godzinę. Na koniec dopraw majerankiem, pieprzem i solą.

Jak podać bigos staropolski jak u babci?

Najlepszym sposobem na zaserwowanie tego dania jednogarnkowego jest podanie do niego kromki świeżego chleba. Pieczywo na zakwasie będzie świetnym wyborem. Smakiem pasuje idealnie, a dodatkowo pomoże wyczyścić talerz do ostatniego kęsa. Moja babcia czasami serwowała bigos z kaszą pęczak lub gotowanymi ziemniakami. To także smaczne i sycące urozmaicenie tego tradycyjnego dania jednogarnkowego.

Porady dotyczące bigosu

Bigos możesz gotować zdecydowanie dłużej niż czas podany w przepisie. Wtedy będzie bardziej aromatyczny. Pamiętaj, że bigos nabiera smaku również po odgrzewaniu, więc śmiało zrób większą porcję tego dania.

Dobrym pomysłem jest zamrożenie bigosu. Rozdziel go do małych pojemników i przechowuj w chłodziarce do 6 miesięcy. Dłuższe mrożenie może wiązać się już z utratą smaku i konsystencji, a także ryzykiem, że w potrawie — mimo niskiej temperatury — rozwiną się szkodliwe mikroorganizmy. Ze względów bezpieczeństwa nie powinno się też mrozić raz już rozmrażanego dania.

Smak bigosu możesz urozmaicić, dodając inne warzywa np. marchewkę czy seler. Dobrym pomysłem będzie też użycie różnych rodzajów mięs. Oprócz zaproponowanej wieprzowiny i kiełbasy możesz dodać dziczyznę lub udziec wołowy.

Czytaj też:
Na ostatnim weselu gościło polskie jadło. Bigos, który podano, był obłędny. Kucharka dała mi przepis
Czytaj też:
Jesienny bigos gotuję inaczej, niż klasyczny. Dorzucam do niego 2 soczyste dodatki

Źródło: Smaki.pl