Piersi z kurczaka to polecany składnik zdrowej diety. Bogate w białko, niskokaloryczne i smaczne mięso drobiowe ma jednak jedną wadę – bardzo łatwo wysuszyć je podczas pieczenia, smażenia oraz duszenia, co sprawia, że staje się twarde i łykowate. Aby tego uniknąć, najlepiej włożyć filety z kurczaka do marynaty, która nie tylko nada im wyjątkowy smak, ale także sprawi, że będą bardzo soczyste. Filety z poniższego przepisu możesz przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na patelni i na grillu.
Jakie piersi z kurczaka wybrać do pieczenia?
Po pierwsze i najważniejsze – na smak i konsystencję mięsa wpływa jego jakość. Staram się wybierać drób z pewnego źródła, sprawdzając, czy mięso nie pochodzi z hodowli klatkowej, która sprawia, że piersi są poprzerastane tłuszczem oraz mają galaretowatą konsystencję.
Do pieczenia doskonale nadają się piersi z kurczaka ze skórą, która dodatkowo chroni mięso przed nadmiernym wysychaniem. Takie filety trzeba przed obróbką termiczną oddzielić od kości. Nie jest to trudne – wystarczy użyć ostrego noża i delikatnie odkroić pierś oraz polędwiczki.
Do pieczenia najlepiej wybrać kawałki mięsa o podobnej wielkości. Idealnym wyborem będą małe, zwarte i jędrne filety.
Jak zrobić pieczone piersi z kurczaka w cytrynowej marynacie?
Pieczone filety z kurczaka nie wymagają wiele pracy i wysiłku. Wystarczy przygotować marynatę, natrzeć nią mięso, odczekać około 2 godziny i upiec do miękkości. Robię marynatę do piersi z kurczaka na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i czosnku, który nadaje mięsu wyjątkowy aromat. Jeżeli lubisz słodko-kwaśne potrawy, to polecam dodać do marynaty 1 łyżkę delikatnego w smaku miodu np. miodu lipowego.
Do naczynia, w którym piekę mięso, dodaję również przekrojone w poprzek główki czosnku i ćwiartki cytryny. Możesz dowolnie modyfikować przepis podstawowy, wzbogacając marynatę dodatkowymi przyprawami i ziołami oraz dodać do pieczenia różne warzywa np. marchewkę, paprykę lub cebulę.
Przepis: Pieczone piersi z kurczaka
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 2 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 559 w każdej porcji
Składniki
- Składniki
- 4 filety z kurczaka
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 mała cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/5 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża lub 2 małe główki czosnku
- 1 średnia cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon oraz chrząstek.
- Przygotowanie marynatyCytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do soku z cytryny dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, połowę rozmarynu i tymianku (na oko), a także cząber. Wymieszaj składniki marynaty i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Marynowanie mięsaKażdy filet natrzyj marynatą z obu stron. Nie wyrzucaj resztek marynaty – przyda się później. Przełóż mięso do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotuj naczynie do zapiekania z pokrywką oraz dodatki do pieczenia. Czosnek przekrój w poprzek, a cytrynę wyszoruj, sparz i pokrój w ćwiartki.
- Przygotowanie do pieczeniaNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posmaruj z wierzchu resztkami marynaty (wykorzystaj również marynatę z miski, w której marynowało się mięso), dodaj ćwiartki cytryny i czosnek. Posyp mięso pozostałymi ziołami i przykryj pokrywką. Porada: jeżeli pieczesz filety z kurczaka ze skórą, to możesz zrezygnować z przykrywania naczynia do zapiekania.
- Pieczeniezdejmij pokrywę i piecz do miękkości mięsa. Małe piersi z kurczaka powinny dojść po 10 minutach pieczenia. Jeżeli mięso zacznie mocno rumienić się z wierzchu, to przewróć je na drugą stronę. Porada: przed wyjęciem mięsa z piekarnika natnij jeden filet i sprawdź, czy jest wypieczony w środku.
Ile piec piersi z kurczaka, żeby były wypieczone i nie wyschły?
Pieczenie drobiu wymaga wprawy. Musisz pamiętać, że niedopieczone mięso drobiowe stanowi zagrożenie dla zdrowia. Przed pieczeniem filetów z kurczaka warto zważyć mięso. Małe filety (150-180 g) są gotowe w 15-18 minut; średnie filety (200 g) są gotowe w około 20 minut; duże filety (220-250 g) zwykle wymagają 22-25 minut pieczenia.
Możesz przed wyjęciem mięsa z piekarnika sprawdzić jego temperaturę za pomocą termometru kuchennego – temperatura wewnątrz idealnie wypieczonej piersi z kurczaka powinna wynosić 75-80 stopni Celsjusza.
Z czym podawać pieczone piersi z kurczaka?
Podaję mięso z powyższego przepisu z kaszą oraz świeżym szpinakiem, ale możesz podać do niego także inne dodatki np. ziemniaki (gotowane, pieczone lub w postaci purée) lub ryż i ulubioną surówkę. Polecam przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej.
Filety z kurczaka w cytrynowej marynacie doskonale smakują nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Pokrojone w paseczki lub kostkę mięso możesz wykorzystać np. do sałatki oraz dodawać do kanapek.
Czytaj też:
Pikantne skrzydełka z kurczaka, które zrobi każdy. Dziecinnie prosty przepisCzytaj też:
Przepis na te roladki z cukinii jest bajecznie prosty. Dwa pyszne składniki zawijam w warzywne plastry