Przepis na te roladki z cukinii jest bajecznie prosty. Dwa pyszne składniki zawijam w warzywne plastry

Przepis na te roladki z cukinii jest bajecznie prosty. Dwa pyszne składniki zawijam w warzywne plastry

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Szukasz przepisu na potrawę, którą przygotujesz raz-dwa i bez wielkiego wysiłku? Roladki z cukinii to lekkie i pożywne danie, które możesz podawać na śniadanie, obiad i kolację. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne roladki z cukinii z jajkami i żółtym serem.

Wystarczą 3 tanie składniki główne, żeby w mniej niż 30 minut cieszyć się smakiem pysznego posiłku. Roladki możesz przygotować zarówno z żółtej, jak i zielonej cukinii oraz podawać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić roladki z cukinii?

Cukinia to sezonowe warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Gdy nie mam czasu na przygotowanie tradycyjnej cukinii faszerowanej lub orientalnych wersji tego dania, to robię roladki z cukinii. W warzywne plastry zawijam podsmażone i wymieszane z żółtym serem jajka oraz ser żółty, ale farsz z poniższego przepisu możesz zastąpić innym nadzieniem np. mieszanką warzyw z dodatkiem mięsa i sera, twarogiem i szpinakiem lub pieczarkami z cebulą, czosnkiem oraz mozzarellą.

Do przygotowania roladek najlepiej nadają się młode cukinie o średniej wielkości, które nie zawiązały pestek. Warzywo możesz pokroić nożem na cienkie plastry lub skorzystać z obieraczki do warzyw o szerokim ostrzu, która pozwala wykroić plasterki o grubości kilku milimetrów.

Jajka do farszu powinny być ścięte, ale nie muszą być całkiem usmażone – ważne, żeby farsz był dość zwarty, dzięki czemu będzie można zawinąć go w plastry cukinii. Na konsystencję farszu wpływa nie tylko stopień ścięcia jajek, ale także dodanie żółtego sera, który w czasie pieczenia się roztopi. Ser dodawany do mocno ściętych jajek możesz pokroić w niewielką kostkę lub słupki. Jeżeli nie lubisz mocno ściętych jajek, to zetrzyj ser na tarce o małych oczkach i wymieszaj go z lekko ściętymi jajkami. Farsz możesz doprawić zgodnie z indywidualnymi preferencjami oraz wzbogacić o dodatkowe składniki np. pieczarki, pomidory, paprykę, szczypiorek, cebulkę dymkę lub natkę pietruszki.

Przepis: Roladki z cukinii

Szybka przekąska z prostych składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
807 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia lub 2 małe cukinie

Na farsz:

  • 7 jajek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki świeżego lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3-4 mm. Ułóż plastry warzywa na dużej desce lub półmisku i oprósz solą. Poczekaj kilka minut, żeby cukinia puściła wodę, a następnie każdy plaster warzywa osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Panierowanie i smażenie cukiniiJajka wbij do miseczki lub głębokiego talerza. Roztrzep jajka widelcem lub rózgą kuchenną, dodaj tymianek, rozmaryn oraz świeżo zmielony pieprz i wymieszaj. Na płaski talerz wsyp mąkę pszenną. Rozgrzej na patelni klarowane masło lub olej. Panieruj plastry cukinii z obu stron w mące oraz jajku. Smaż cukinię partiami na średnim ogniu. Gdy panierka się zrumieni, odkładaj warzywo na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz lub półmisek.
  3. Przygotowanie farszuJajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę i wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzej świeże lub klarowane masło. Wlej masę jajeczną i usmaż jajecznicę. Gdy jajka się zetną, wyłącz grzanie, dodaj pokrojony lub starty na tarce żółty ser oraz dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj składniki farszu.
  4. Robienie roladekNa każdym plastrze podsmażonej cukinii ułóż porcję farszu i zwiń roladki. Jeżeli roladki się rozwijają, to zepnij je wykałaczkami. Ułóż gotowe roladki w naczyniu do zapiekania.
  5. Pieczenie roladekNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z roladkami do gorącego piekarnika i piecz 10-15 minut.

Jak podawać roladki z cukinii?

Roladki z cukinii podawaj gorące. Potrawa doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i pieczywa oraz różnych surówek. Do roladek z cukinii możesz również podać np. sos pomidorowy.

Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień

Czytaj też:
Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent