Wystarczą 3 tanie składniki główne, żeby w mniej niż 30 minut cieszyć się smakiem pysznego posiłku. Roladki możesz przygotować zarówno z żółtej, jak i zielonej cukinii oraz podawać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić roladki z cukinii?
Cukinia to sezonowe warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Gdy nie mam czasu na przygotowanie tradycyjnej cukinii faszerowanej lub orientalnych wersji tego dania, to robię roladki z cukinii. W warzywne plastry zawijam podsmażone i wymieszane z żółtym serem jajka oraz ser żółty, ale farsz z poniższego przepisu możesz zastąpić innym nadzieniem np. mieszanką warzyw z dodatkiem mięsa i sera, twarogiem i szpinakiem lub pieczarkami z cebulą, czosnkiem oraz mozzarellą.
Do przygotowania roladek najlepiej nadają się młode cukinie o średniej wielkości, które nie zawiązały pestek. Warzywo możesz pokroić nożem na cienkie plastry lub skorzystać z obieraczki do warzyw o szerokim ostrzu, która pozwala wykroić plasterki o grubości kilku milimetrów.
Jajka do farszu powinny być ścięte, ale nie muszą być całkiem usmażone – ważne, żeby farsz był dość zwarty, dzięki czemu będzie można zawinąć go w plastry cukinii. Na konsystencję farszu wpływa nie tylko stopień ścięcia jajek, ale także dodanie żółtego sera, który w czasie pieczenia się roztopi. Ser dodawany do mocno ściętych jajek możesz pokroić w niewielką kostkę lub słupki. Jeżeli nie lubisz mocno ściętych jajek, to zetrzyj ser na tarce o małych oczkach i wymieszaj go z lekko ściętymi jajkami. Farsz możesz doprawić zgodnie z indywidualnymi preferencjami oraz wzbogacić o dodatkowe składniki np. pieczarki, pomidory, paprykę, szczypiorek, cebulkę dymkę lub natkę pietruszki.
Przepis: Roladki z cukinii
Szybka przekąska z prostych składników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 807 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia lub 2 małe cukinie
Na farsz:
- 7 jajek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki świeżego lub klarowanego masła
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 4 łyżki mąki
- 2 średnie jajka
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3-4 mm. Ułóż plastry warzywa na dużej desce lub półmisku i oprósz solą. Poczekaj kilka minut, żeby cukinia puściła wodę, a następnie każdy plaster warzywa osusz papierowym ręcznikiem.
- Panierowanie i smażenie cukiniiJajka wbij do miseczki lub głębokiego talerza. Roztrzep jajka widelcem lub rózgą kuchenną, dodaj tymianek, rozmaryn oraz świeżo zmielony pieprz i wymieszaj. Na płaski talerz wsyp mąkę pszenną. Rozgrzej na patelni klarowane masło lub olej. Panieruj plastry cukinii z obu stron w mące oraz jajku. Smaż cukinię partiami na średnim ogniu. Gdy panierka się zrumieni, odkładaj warzywo na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz lub półmisek.
- Przygotowanie farszuJajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę i wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzej świeże lub klarowane masło. Wlej masę jajeczną i usmaż jajecznicę. Gdy jajka się zetną, wyłącz grzanie, dodaj pokrojony lub starty na tarce żółty ser oraz dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj składniki farszu.
- Robienie roladekNa każdym plastrze podsmażonej cukinii ułóż porcję farszu i zwiń roladki. Jeżeli roladki się rozwijają, to zepnij je wykałaczkami. Ułóż gotowe roladki w naczyniu do zapiekania.
- Pieczenie roladekNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z roladkami do gorącego piekarnika i piecz 10-15 minut.
Jak podawać roladki z cukinii?
Roladki z cukinii podawaj gorące. Potrawa doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i pieczywa oraz różnych surówek. Do roladek z cukinii możesz również podać np. sos pomidorowy.
Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień