Gotuję makaron tagliatelle i podaję z aromatycznymi kulkami. Szwedzkie klopsiki lepsze niż w restauracji

Gotuję makaron tagliatelle i podaję z aromatycznymi kulkami. Szwedzkie klopsiki lepsze niż w restauracji

Dodano: 
Makaron z klopsikami
Makaron z klopsikami Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Makaron z mięsem i sosem to szybki sposób na pyszny oraz sycący obiad. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron tagliatelle z mięsnymi kulkami oraz sosem śmietanowym. Ta inspiracja z kuchni szwedzkiej na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią proste, ale bardzo aromatyczne potrawy.

Szwedzkie klopsiki cieszą się ogromną popularnością. Są serwowane m.in. w restauracjach znanych sklepów z meblami i innym wyposażeniem domu. Pod względem smaku i konsystencji nieco różnią się od polskich pulpetów, do których zwykle dodawane są jedynie kajzerka, cebula oraz podstawowe przyprawy. Szwedzka wersja mięsnych kulek ma bardziej wyrazisty smak dzięki m.in. dodatkowi mielonego ziela angielskiego i kminku. Do makaronu tagliatelle ze szwedzkimi klopsikami możesz zrobić nie tylko sos z poniższego przepisu, ale także np. sos pieczarkowy lub sos pomidorowy.

Jak zrobić makaron z klopsikami?

Makaron z klopsikami nie wymaga wielu składników. Szwedzkie klopsiki robię z mięsa wieprzowego i wołowego w proporcji 1:1, ale możesz użyć ulubionego mięsa mielonego. Mięso na klopsiki nie powinno być bardzo chude – tłuszcz wpływa na konsystencję klopsików oraz jest nośnikiem smaku. Jeżeli chcesz zrobić klopsiki z drobiu, to polecam użyć udźca z indyka lub kurczaka (bez kości i skóry).

Jeżeli będziesz samodzielnie mielić mięso, to przepuść również przez maszynkę namoczoną w mleku i obciśniętą kajzerkę oraz podsmażoną cebulkę. Mięso na szwedzkie klopsiki najlepiej zmielić maszynką z sitkiem o małych oczkach.

Poniższy przepis uwzględnia wcześniejsze ugotowanie klopsików w bulionie lub rosole z wczorajszego obiadu, a następnie obsmażenie mięsa. Sos robię na patelni – wyjątkowy smak nadaje mu tłuszcz po obsmażeniu mięsa oraz bulion, w którym gotowały się klopsiki. Zagęszczającą sos śmietankę kremówkę możesz zastąpić śmietaną 12 lub 18%.

Wskazówka: możesz zrezygnować z gotowania klopsików i obsmażyć na patelni surowe mięso. Jeżeli chcesz pominąć gotowanie klopsików, to użyj do przygotowania sosu 450 ml bulionu.

Z poniższego przepisu przygotujesz 4 duże porcje potrawy. Jeżeli zrobisz więcej klopsików i sosu to możesz podać potrawę na drugi dzień np. z tłuczonymi ziemniakami oraz marchewką z groszkiem lub surówką. Mięso z sosem możesz również przełożyć do słoików i zapasteryzować, robiąc domowe danie ze słoika, które idealnie sprawdzi się, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie obiadu od podstaw.

Przepis: Klopsiki z makaronem

Danie z klopsikami inspirowane kuchnią szwedzką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
szwedzka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1203 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu tagliatelle

Na klopsiki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżki koperku
  • 1/2 łyżki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju do smażenia lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Do gotowania klopsików:

  • 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Na sos:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • bulion, w którym gotowały się klopsiki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mleko lub woda do namoczenia kajzerki
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników na klopsikiMięso mielone przełóż do miski. Bułkę kajzerkę namocz w mleku lub w wodzie i mocno odciśnij. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle lub oleju. Odstaw podsmażoną cebulę do ostygnięcia. Jajka wybij do miseczki. Koperek i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Możesz dodać do masy mięsnej sam koperek, samą pietruszkę lub pominąć te składniki.
  2. Przygotowanie składników na sosCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Robienie klopsikówDo miski z mielonym mięsem dodaj odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę razem z tłuszczem, jajka, śmietanę, koperek, natkę pietruszki, ziele angielskie i kminek. Wyrób jednolitą masę mięsną i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masa mięsna powinna być dobrze wyrobiona – jest gotowa, gdy przestanie kleić się do rąk. Jeżeli mięso jest bardzo zbite, to możesz dodać do niego nieco wody gazowanej lub bulionu. Jeżeli mięso wyjdzie zbyt rzadkie, to zagęść masę, dodając niewielką ilość bułki tartej. Z gotowej masy mięsnej formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Formowanie klopsików ułatwia zwilżenie dłoni wodą lub natłuszczenie olejem. Możesz też zrobić mniejsze klopsiki na jeden kęs, ale wówczas skróć czas gotowania o połowę. Gotowe klopsiki układaj na talerzu lub desce do krojenia. Możesz wstawić je na kilka minut do lodówki, żeby stężały przed gotowaniem.
  4. Gotowanie klopsikówDoprowadź bulion do wrzenia. Dodaj klopsiki, delikatnie wymieszaj, żeby nie przykleiły się do dna garnka i gotuj około 8 minut. Wyjmij klopsiki z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż na talerz lub półmisek i pozwól im nieco przestygnąć. Nie wylewaj bulionu po gotowaniu klopsików.
  5. Smażenie i robienie sosuNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło lub olej. Obsmaż klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Dodaj na patelnię cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, często mieszając. Wlej na patelnię bulion po gotowaniu klopsików i gotuj 5-6 minut na średnim ogniu – część płynu powinna wyparować. Gdy płyn się zredukuje, zahartuj gorącym bulionem śmietankę – dodaj do niej 2-3 łyżki gorącego bulionu. Wlej śmietankę na patelnię i wymieszaj. Duś klopsiki na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając – sos powinien zgęstnieć. W międzyczasie w dużym garnku nastaw 4 litry wody na makaron. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej nieco soli.
  6. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepiej smakują klopsiki podawane z makaronem ugotowanym al dente. Gotowy makaron odcedź i odsącz na sitku lub durszlaku z nadmiaru wody. Podawaj z klopsikami i sosem.

Jak podawać makaron z klopsikami?

Na talerze lub do płytkich misek przełóż ugotowany makaron i polej go sosem z klopsikami. Możesz również przełożyć makaron do garnka, w którym się gotował, dodać zawartość patelni, wymieszać składniki i wyłożyć na talerze.

Wyłożony na talerze makaron z klopsikami udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej
Czytaj też:
Tym pysznym gulaszem zajadają się Niemcy. To jednogarnkowe danie smakuje obłędnie, a robi się je prosto

Źródło: smaki.pl