Ten patent na leczo zdradził mi węgierski kucharz. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie

Ten patent na leczo zdradził mi węgierski kucharz. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie

Dodano: 
Leczo z jajkiem
Leczo z jajkiem Źródło: Shutterstock / csikiphoto
Leczo to specjał kuchni węgierskiej, dlatego nikt nie zna się na nim tak dobrze, jak Węgrzy. Ostatnio dostałam przepis od tamtejszego kucharza na ciekawą wersję tej potrawy. Jest tania, pożywna i przepyszna.

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Jest tanie i pożywne, bo robi się je z popularnych warzyw i często też kiełbasy. Potrawa ta bardzo dobrze przyjęła się też w naszej kuchni, choć dość mocno modyfikujemy jej skład. Wiele osób wzbogaca ją bowiem w cukinię, co ma zwolenników i przeciwników. Jak się jednak okazuje, Węgrzy również robią leczo na wiele sposobów. Przyznam, że przepis na leczo, który dostałam od węgierskiego kucharza, mocno mnie zaskoczył, ale danie smakuje wyśmienicie.

Jak się robi klasyczne, węgierskie leczo?

Klasyczne węgierskie leczo składa się wyłącznie z cebuli, papryki i pomidorów. Używa się ich w mniej więcej podobnych ilościach, a po pokrojeniu smaży na smalcu. Węgrzy używają papryki słodkiej, zwykle białej, ale może być też czerwona czy żółta. Papryka i cebula po uduszeniu powinny zachować przyjemną twardość i być powleczone pomidorowym sosem. Węgierskie leczo jest dość gęste i zawiera niewiele płynu. Doprawia się je słodką, mieloną papryką, solą i pieprzem. Można je też wzbogacić kiełbasą, Węgrzy używają paprykowej. Leczo podaje się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do obiadu.

Jak zrobić leczo z jajkiem?

Leczo z jajkiem to sposób na zwiększenie pożywności tego dania. Jajko można tu dodać w dwóch formach – rozmieszać, wlać do warzyw i krótko podgrzać lub zrobić w warzywach dołki, wbić jajka i podgrzewać całość pod przykryciem, aż jajka się odpowiednio zetną.

Przepis: Leczo z jajkiem

Węgierskie leczo z dodatkiem jajka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 4 cebule
  • 30 g smalcu
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 3 słodkie papryki, np. czerwone, żółte
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCebule obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski lub kostkę. Pomidory umyj, sparz, pokrój w kostkę.
  2. Smażenie warzywW garnku rozgrzej smalec. Wsyp cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie. Oprósz ją papryką w proszku, wymieszaj i chwilę podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory, posiekany czosnek oraz trochę soli i pieprzu. Całość skrop wodą i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie, a pomidory się rozgotują. Leczo dopraw do smaku.
  3. Wykańczanie leczoJajka wybij do miseczki, rozkłóć widelcem i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Wlej je do warzyw, delikatnie przemieszaj. Podgrzewaj całość chwilę, by jajka się ścięły.

Wskazówka: Do duszących się warzyw można też dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doda on potrawie wyrazistego smaku.

Przygotowanie leczo – cenne wskazówki

Leczo to potrawa, którą można podać na obiad lub kolację lub jako dodatek do mięsnego obiadu. Oto kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania.

  • Leczo klasycznie smaży się na smalcu. Jednak tłuszcz ten można zastąpić zdrowszym olejem.
  • Zeszkloną cebulę warto dość solidnie oprószyć słodką, mieloną papryką. Doda ona potrawie smaku i koloru.
  • Oprócz kiełbasy i jajka do leczo można też dodać boczek, a nawet ryż. Wersja z pieczarkami, cukinią lub bakłażanem też jest smaczna, jednak bardziej odstaje od oryginału.
  • Leczo doskonale nadaje się do odgrzewania, dlatego warto je przygotować od razu w większej ilości. Nadmiar można zapakować na gorąco do słoików i szczelnie zakręcić. Po wystudzeniu trzymać w lodówce i zjeść w ciągu 2-3 tygodni. Potrawę tę można również zamrozić.

Czytaj też:
Obsmażają mięso i duszą je w aromatycznym sosie. Węgrzy zajadają się tymi udkami
Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą