Nie do końca orientalną wersję gulaszu z łopatki wieprzowej przyrządzam z miąższem dyni. Prosta mieszanka curry i lekki sos zamiast tłustego mleka kokosowego sprawiają, że danie jest całkiem niskokaloryczne i wciąż znakomite.
Jak zrobić gulasz wieprzowy z dynią?
Kawałki łopatki najpierw podsmażam w mące, która później zagęszcza cały mój sos. Później duszę je z cebulką i dynią w bulionie, a doprawiam gotowym curry. Zwykle wybieram złocistą przyprawę znanego producenta, ale gdy mam okazję, sięgam także po inne wersje.
W większości przepisów na takie danie jest mleko kokosowe. Do sosu wlewa się nawet całą puszkę, a to aż 570 dodatkowych kalorii i prawie o 100 kcal więcej na każdą porcję. Właśnie dlatego wolę przygotować gulasz na bulionie, co wcale nie odbiera mu smaku.
Przepis: Gulasz wieprzowy z dynią
Duszone mięso z łopatki w aromatycznym sosie curry z kawałkami dyni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 209 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 700 g miąższu dyni
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mieszanki curry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój mięso w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące. Miąższ dyni potnij na kawałki o podobnej wielkości, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie gulaszuRozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dołóż czosnek. Zamieszaj i zdejmij z patelni. Dolej resztę tłuszczu i podsmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Dodaj cebulę z czosnkiem, dynię i bulion. Podgrzewaj 5 minut, dopraw sosem sojowym, curry, solą i pieprzem. Następnie duś 15-25 minut, aż warzywo zmięknie, a sos odparuje i się zagęści.
Jakie curry do wieprzowiny?
Mieszanki azjatyckich przypraw świetnie podkręcają smak mięsa wieprzowego. Oprócz żółtego i czerwonego curry w proszku wypróbowałam też tajskie pasty o tej nazwie. Ta żółta składa się zwykle z czosnku, szalotki, trawy cytrynowej, nasion kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy i galangalu. To pełen aromatu korzeń spokrewniony z kurkumą i imbirem. Taka wersja ma łagodny i lekko słodkawy smak i właśnie ją polecam najbardziej.
Czerwona pasta jest ostrzejsza i bardziej wyrazista. Zawiera zwykle ponad 20 procent ostrych czerwonych papryczek i liście limonki kaffir, a reszta składników jest podobna, ale użyta w innych proporcjach. Zielonego curry używam zawsze najmniej, bo w 1/3 jest zrobione z zielonego chili i ma najostrzejszy smak.
Co dodać do gulaszu z dynią?
Prosty sos do wieprzowiny warto wzbogacić o dodatkowe warzywa, podsmażając je z dynią i dusząc z sosem. Do najbardziej polecanych należą marchewka, czerwona papryka, cukinia, pieczarki albo boczniaki, a także ziemniaki lub bataty.
Potrawę można przygotować z sosem pomidorowym, jak również maślanym z ziołami na bazie bulionu. Inną opcją jest ten przygotowany na bazie śmietany.
Czytaj też:
Gulasz bez mięsa to moje ostatnie odkrycie. Rodzina kocha ten szybki i sycący obiadCzytaj też:
Zdrowe mięso duszę z jesiennym warzywem. Wszyscy lubią ten smaczny, pożywny obiad