Te pulpety zapiekam w sosie i mam pyszny obiad. To też mój przepis na domowe klopsiki ze słoika

Te pulpety zapiekam w sosie i mam pyszny obiad. To też mój przepis na domowe klopsiki ze słoika

Dodano: 
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Klopsiki uwielbiają niemal wszyscy. Moi bliscy często proszą o pulpety w sosie pomidorowym. Danie to robię nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale także pasteryzuję. Dzięki czemu zawsze mam pod ręką domowy obiad ze słoika.

Klopsiki w sosie pomidorowym to nietrudne w przygotowaniu danie, które możesz podawać na wiele sposobów – z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, różnego rodzaju kluskami a nawet pieczywem. Najlepiej w towarzystwie ulubionej surówki. Sekretem smaku i konsystencji moich klopsików jest odpowiedni dobór przypraw i dodatków. Dzięki nim mięso jest zwarte, soczyste i nie rozpada się podczas obróbki termicznej.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Do przygotowania klopsików w sosie pomidorowym potrzebujesz jedynie kilku niedrogich składników. Pyszne klopsy możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa, dopasowując kaloryczność potrawy do indywidualnych potrzeb m.in. stosowanej diety. Niskokaloryczne pulpety przygotujesz z chudego mięsa drobiowego (kurczak, indyk). Jeżeli nie musisz liczyć kalorii, to polecam zrobić klopsiki z niezbyt tłustej wieprzowiny (łopatka, szynka) lub mieszanki wieprzowiny i wołowiny (np. antrykot, zrazówka) w dowolnych proporcjach.

Sos przygotujesz w garnku lub na patelni z passaty pomidorowej, przecieru pomidorowego w kartonie, świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Przed dodaniem do klopsików miksuję sos, żeby miał gładką konsystencję, jednak możesz pominąć ten krok i zalać klopsiki sosem z kawałkami cebuli i czosnkiem. Do sosu możesz również dodać np. seler naciowy, paprykę oraz marchewkę.

Przepis: Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

To danie idealne nie tylko na obiad, ale również na kolację oraz do wekowania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na klopsiki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka lub wody do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • cukier
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na 1 łyżce oleju do smażenia lub klarowanego masła zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw cebulę z czosnkiem do wystudzenia. Czerstwą bułkę kajzerkę namocz w mleku lub w wodzie, a gdy zmięknie, odciśnij z nadmiaru płynu. Mięso mielone przełóż do dużej miski, dodaj odciśniętą kajzerkę, wystudzoną cebulę z czosnkiem, jajko oraz słodką paprykę, pieprz ziołowy i kminek.
  2. WyrabianieWyrabianie składników powinno trwać do momentu, aż masa mięsna przestanie kleić się do rąk. Jeżeli masa jest bardzo zwarta, to dodaj do niej odrobinę zwykłej lub gazowanej wody. Zbyt rzadką masę mięsną możesz zagęścić, dodając 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Spróbuj wyrobione mięso i dopraw je do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie wlej passatę pomidorową i dodaj oregano. Gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut, a następnie zwiększ moc palnika, dodaj bulion i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając – w czasie gotowania nadmiar płynu powinien odparować, dzięki czemu sos zyska gęstą konsystencję. Gęstniejący sos dopraw do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie, poczekaj chwilę, żeby sos nieco ostygł i zmiksuj go na gładką masę lub przetrzyj przez sitko.
  4. Szykowanie klopsikówZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy klopsik obtocz w mące pszennej. Warstwa mąki powinna być bardzo cienka – mąka pszenna ma za zadanie osuszyć mięso i zapobiec puszczaniu soków.
  5. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki na średnim ogniu do zrumienienia – mięso powinno się przyrumienić z każdej strony, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby klopsiki doszły w środku. Gotowe klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania.
  6. ZapiekanieDo naczynia z pulpetami wlej wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Wstaw naczynie z zalanymi sosem klopsikami do nagrzanego piekarnika – 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj przez 15 minut.

Gorące klopsiki w sosie pomidorowym posyp posiekaną natką pietruszki.

Pulpety w sosie pomidorowym zrobisz też bez smażenia

Mój przepis uwzględnia usmażenie klopsików przed polaniem ich sosem i wstawieniem do piekarnika. Jeżeli chcesz uniknąć smażenia mięsa, to upiecz klopsiki do miękkości w piekarniku. Czas pieczenia to około 45 minut, temperatura 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone klopsiki zalej gorącym sosem i zapiekaj przez 15 minut. Możesz również ugotować klopsiki w bulionie lub na parze.

Domowe klopsiki ze słoika

Gotowe, gorące pulpety w sosie pomidorowym możesz przełożyć do starannie umytych i wyparzonych słoików oraz poddać pasteryzacji na mokro lub na sucho. Czas pasteryzacji to 25 minut. Gdy słoiki ostygną, sprawdź ich szczelność i odstaw na półkę w spiżarni lub do szafki z przetworami. Poddane pasteryzacji przetwory nie muszą być przechowywane w lodówce i zachowują świeżość przez 3-4 miesiące.

Klopsiki ze słoika idealnie sprawdzają się nie tylko w sytuacjach kryzysowych, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu, ale także podczas różnych wyjazdów.

Czytaj też:
Patent na te pulpety mam od szwagierki. Jeden składnik i pyszny sos sprawiają, że danie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
To najlepsze szwedzkie klopsiki, jakie w życiu jadłam. Ich sekretem jest kremowy sos