To najlepsze szwedzkie klopsiki, jakie w życiu jadłam. Ich sekretem jest kremowy sos

To najlepsze szwedzkie klopsiki, jakie w życiu jadłam. Ich sekretem jest kremowy sos

Dodano: 
Szwedzkie klopsiki
Szwedzkie klopsiki Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli znudziły ci się już kotlety, z mielonego mięsa możesz przygotować klopsiki. Najlepiej w szwedzkim stylu, bo są otoczone pysznym, kremowym sosem. Taki obiad chętnie zjedzą dorośli i dzieci.

Co planujesz zrobić dziś na obiad? Jeśli do dyspozycji masz mięso mielone, możesz przygotować z niego klopsiki. Będą miękkie i soczyste, otoczone aksamitnym sosem. To o wiele smaczniejsza propozycja niż kotlety mielone. Na dodatek danie to doskonale nadaje się do odgrzewania. Możesz je więc przyrządzić od razu na dwa dni.

Z jakiego mięsa zrobić klopsiki?

Na klopsiki tak naprawdę nadaje się każdy rodzaj mielonego mięsa. Możesz śmiało użyć chudszego mięsa, bo danie i tak będzie soczyste, dzięki dodatkowi sosu. Szwedzi zwykle sięgają po wołowinę, którą mieszają z niedużą ilością mięsa wieprzowego. Wołowina nadaje potrawie smaku i aromatu, a wieprzowina soczystości. Jeśli jednak chcesz, możesz też zrobić klopsiki z mięsa drobiowego lub samego wieprzowego.

Przepis na szwedzkie klopsiki w kremowym sosie

Szwedzkie klopsiki, czyli „köttbullar” to klasyczna potrawa tamtejszej kuchni. Są małe, soczyste, a smaku dodaje im aksamitny sos. Ta potrawa doskonale syci i świetnie nadaje się do odgrzewania.

Przepis: Szwedzkie klopsiki w aksamitnym sosie

Klopsiki z mięsa wołowo-wieprzowego duszone w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
szwedzka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie bułki i smażenie cebuliBułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła, wystudź.
  2. Przygotowanie mięsnej masyW misce umieść mieloną wołowinę i wieprzowinę, dodaj też namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Masę wymieszaj, dobrze wyrób.
  3. Formowanie i smażenie klopsikówDłonie zwilż wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej klopsiki. Patelnię rozgrzej, dodaj pozostałe masło, obsmaż na nim klopsiki. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  4. Przygotowanie sosuNa tej samej patelni rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i przesmaż ją delikatnie rumieniąc. Rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj. Dodaj śmietankę, gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos dopraw do smaku.
  5. Duszenie klopsikówKlopsiki włóż do gorącego sosu, wymieszaj i podgrzewaj je ok. 15 minut, by dobrze naciągnęły sosem. Podawaj np. z ziemniaczanym puree.

Wskazówka: Klopsiki możesz też upiec, a potem podać z aksamitnym sosem.

Z czym podać szwedzkie klopsiki?

Szwedzkie klopsiki podaje się zwykle z ziemniaczanym puree lub z gotowanymi ziemniakami. Możesz też oczywiście zaserwować je z ryżem lub kaszą. Doskonałym dopełnieniem tej potrawy będzie dżem z leśnych borówek lub żurawiny, a także porcja warzyw gotowanych lub surówka.

Czytaj też:
Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie
Czytaj też:
Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką