Mięso mielone zawijam w to pyszne warzywo. Moja rodzina kocha letni obiad w tym wydaniu

Mięso mielone zawijam w to pyszne warzywo. Moja rodzina kocha letni obiad w tym wydaniu

Dodano: 
Pulpety w bakłażanach
Pulpety w bakłażanach Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Jeśli planujesz obiad z mielonego mięsa, przetestuj nasz przepis. Danie nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje dzięki dodatkowi pysznego warzywa. A przygotowanie jest proste i całkiem szybkie.

Mięso mielone daje nam wiele możliwości kulinarnych. Można je bowiem przyrządzić na wiele sposobów. Dziś proponujemy przygotować z niego obłędne pulpety, które po zawinięciu w plastry bakłażana są zapiekane w sosie pomidorowym. Danie wygląda niezwykle apetycznie, a smakuje doskonale. Warto go spróbować.

Dlaczego warto zawinąć pulpety w plastry bakłażana?

Zawinięcie pulpetów w plastry bakłażana daje kilka korzyści. Po pierwsze w naturalny sposób wprowadzamy do dania warzywo, które jest zdrowe i wzbogaca danie swoim smakiem. Po drugie mięsnych pulpetów zawiniętych w plastry bakłażana nie trzeba obsmażać. Plaster bakłażana chroni bowiem porcję mielonego mięsa przed rozpadnięciem. Dzięki temu pulpety są lżejsze dla żołądka, a my oszczędzamy czas potrzebny na ich przygotowanie. Poza tym potrawa nabiera atrakcyjnego wyglądu i zachęca do spróbowania.

Jak zrobić pulpety zapiekane w plastrach bakłażana?

Bakłażana przeznaczonego na roladki trzeba pokroić w dość cienkie plastry. Można je zrumienić na patelni lub grillu, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku i staną się elastyczne. Jeśli jednak twoje plastry bakłażana są na tyle cienkie, że bez problemu dadzą się zrolować, nie musisz ich wcześniej opiekać.

Przepis: Pulpety w plastrach bakłażana

Pulpety zawijane w plastry bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 szklanki passaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 100 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pulpetówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też do niego jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, tartą bułkę, trochę pieprzu ziołowego, oregano, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę, uformuj z niej podłużne pulpety.
  2. Zawijanie pulpetówBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w jak najcieńsze plastry. Oprósz solą, odstaw na 30 minut, spłucz wodą, osusz. Każdy pulpet owiń plastrem bakłażana, możesz spiąć wykałaczką.
  3. Zapiekanie pulpetówPassatę wymieszaj z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i oliwą. Dopraw ją do smaku oregano, solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylej 1/3 sosu. Ułóż na nim pulpety w bakłażanie, polej pozostałym sosem, posyp serem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pulpety w plastrach bakłażana?

Pulpety w plastrach bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym najlepiej będą smakować podane z ryżem. Można je też podać z ugotowaną kaszą czy kuskusem. Dopełnieniem tego dania będzie np. lekka surówka z marchewki lub porcja świeżej sałaty z dodatkami.

Czytaj też:
To zdrowe mięso mieszam z dwoma smacznymi warzywami. Robię placki, które są prawdziwą pychotą
Czytaj też:
Przepis na roladki z bakłażana mam od znajomego Gruzina. Farsz do nich jest przepyszny

Źródło: smaki.pl