Mięso mielone daje nam wiele możliwości kulinarnych. Można je bowiem przyrządzić na wiele sposobów. Dziś proponujemy przygotować z niego obłędne pulpety, które po zawinięciu w plastry bakłażana są zapiekane w sosie pomidorowym. Danie wygląda niezwykle apetycznie, a smakuje doskonale. Warto go spróbować.
Dlaczego warto zawinąć pulpety w plastry bakłażana?
Zawinięcie pulpetów w plastry bakłażana daje kilka korzyści. Po pierwsze w naturalny sposób wprowadzamy do dania warzywo, które jest zdrowe i wzbogaca danie swoim smakiem. Po drugie mięsnych pulpetów zawiniętych w plastry bakłażana nie trzeba obsmażać. Plaster bakłażana chroni bowiem porcję mielonego mięsa przed rozpadnięciem. Dzięki temu pulpety są lżejsze dla żołądka, a my oszczędzamy czas potrzebny na ich przygotowanie. Poza tym potrawa nabiera atrakcyjnego wyglądu i zachęca do spróbowania.
Jak zrobić pulpety zapiekane w plastrach bakłażana?
Bakłażana przeznaczonego na roladki trzeba pokroić w dość cienkie plastry. Można je zrumienić na patelni lub grillu, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku i staną się elastyczne. Jeśli jednak twoje plastry bakłażana są na tyle cienkie, że bez problemu dadzą się zrolować, nie musisz ich wcześniej opiekać.
Przepis: Pulpety w plastrach bakłażana
Pulpety zawijane w plastry bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kajzerka
- 1 małe jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- oregano
- 1 nieduży bakłażan
- 2 szklanki passaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pulpetówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też do niego jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, tartą bułkę, trochę pieprzu ziołowego, oregano, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę, uformuj z niej podłużne pulpety.
- Zawijanie pulpetówBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w jak najcieńsze plastry. Oprósz solą, odstaw na 30 minut, spłucz wodą, osusz. Każdy pulpet owiń plastrem bakłażana, możesz spiąć wykałaczką.
- Zapiekanie pulpetówPassatę wymieszaj z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i oliwą. Dopraw ją do smaku oregano, solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylej 1/3 sosu. Ułóż na nim pulpety w bakłażanie, polej pozostałym sosem, posyp serem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać pulpety w plastrach bakłażana?
Pulpety w plastrach bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym najlepiej będą smakować podane z ryżem. Można je też podać z ugotowaną kaszą czy kuskusem. Dopełnieniem tego dania będzie np. lekka surówka z marchewki lub porcja świeżej sałaty z dodatkami.
Czytaj też:
To zdrowe mięso mieszam z dwoma smacznymi warzywami. Robię placki, które są prawdziwą pychotąCzytaj też:
Przepis na roladki z bakłażana mam od znajomego Gruzina. Farsz do nich jest przepyszny