To zdrowe mięso mieszam z dwoma smacznymi warzywami. Robię placki, które są prawdziwą pychotą

To zdrowe mięso mieszam z dwoma smacznymi warzywami. Robię placki, które są prawdziwą pychotą

Dodano: 
Kotlety mięsno-warzywne
Kotlety mięsno-warzywne Źródło: Shutterstock / Cesarz
Mamy dla ciebie pomysł na szybki, pożywny obiad. Przygotujesz go z mielonego mięsa i dwóch warzyw. Nie zajmie to dużo czasu, a potrawa będzie smaczna i sycąca. Najlepiej smakuje podana z lekkim sosem.

Czym się różnią placki od kotletów? Zwykle tym, że kotlety robi się z płata mięsa albo z masy, którą formuje się w dłoniach, a potem smaży lub piecze. Placki zazwyczaj kładzie się na patelnię łyżką, lekko rozpłaszcza i smaży. Niektórzy jednak używają tych nazw zamiennie. Ja dziś będę robić placki z niezwykle zdrowego mięsa indyczego i warzyw. Placki, ponieważ mielone mięso indycze nie jest zbyt zwięzłe i przygotowaną na jego bazie masę, będę kłaść łyżką. Jednak równie dobrze możecie je nazwać kotletami.

Wartość odżywcza mięsa indyczego

Mięso indycze uchodzi za jedno z najzdrowszych. Nie zawiera bowiem dużo tłuszczu, a dostarcza pełnowartościowego białka. 100 g mięsa z piersi indyczej to 110-130 kcal, a z udźca 140-170 kcal. Różnica wynika z faktu, że ciemne mięso indycze zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu, niż białe. Zawartość białka w jasnym i ciemnym mięsie indyczym jest podobna i wynosi 23-26%. Mięso indycze jest też bogate w witaminy z grupy B, a także w sole mineralne: żelazo, cynk, fosfor i selen.

Mięso indycze, zwłaszcza białe, jest mięsem lekkostrawnym, dobrym dla osób na różnych dietach, a także dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przy okazji jest bardzo pożywne i odżywcze. Jest korzystne dla naszego serca, bo ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.

Przepis na placki mięsno-warzywne

Choć placki kojarzą się z mąką, to moje składają się głównie z mięsa i warzyw. Dla związania masy dodam tylko trochę tartej bułki. Dzięki temu moje placki będą całkiem zdrowe.

Przepis: Placki mięsno-warzywne

Placki z mielonego mięsa indyczego, brokułu i pora

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa indyczego
  • 1/2 brokułu
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBrokuł oczyść, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedź, osącz, wystudź. Brokuł dość drobno posiekaj. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, pokrój w krążki. Podduś go na łyżce oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.
  2. Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj posiekany brokuł oraz podduszony por z czosnkiem. Wbij też jajko, dodaj tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką kładź porcje masy mięsno-warzywnej, lekko ją spłaszcz. Smaż na średnim ogniu, aż masa zrumieni się od spodu. Wtedy obróć każdy placek na drugą stronę i go dosmaż. Placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki mięsno-warzywne?

Placki mięsno-warzywne są dosyć sycące. Ich smak doskonale dopełni lekki sos. Najbardziej uniwersalny będzie sos na bazie jogurtu naturalnego, np. typu greckiego. Wystarczy go wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, świeżymi ziołami i odrobiną oliwy, by zamienił się w doskonały dodatek. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, możecie podać do nich sos pomidorowo-paprykowy.

Czytaj też:
Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywne
Czytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki