Czym się różnią placki od kotletów? Zwykle tym, że kotlety robi się z płata mięsa albo z masy, którą formuje się w dłoniach, a potem smaży lub piecze. Placki zazwyczaj kładzie się na patelnię łyżką, lekko rozpłaszcza i smaży. Niektórzy jednak używają tych nazw zamiennie. Ja dziś będę robić placki z niezwykle zdrowego mięsa indyczego i warzyw. Placki, ponieważ mielone mięso indycze nie jest zbyt zwięzłe i przygotowaną na jego bazie masę, będę kłaść łyżką. Jednak równie dobrze możecie je nazwać kotletami.
Wartość odżywcza mięsa indyczego
Mięso indycze uchodzi za jedno z najzdrowszych. Nie zawiera bowiem dużo tłuszczu, a dostarcza pełnowartościowego białka. 100 g mięsa z piersi indyczej to 110-130 kcal, a z udźca 140-170 kcal. Różnica wynika z faktu, że ciemne mięso indycze zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu, niż białe. Zawartość białka w jasnym i ciemnym mięsie indyczym jest podobna i wynosi 23-26%. Mięso indycze jest też bogate w witaminy z grupy B, a także w sole mineralne: żelazo, cynk, fosfor i selen.
Mięso indycze, zwłaszcza białe, jest mięsem lekkostrawnym, dobrym dla osób na różnych dietach, a także dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przy okazji jest bardzo pożywne i odżywcze. Jest korzystne dla naszego serca, bo ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.
Przepis na placki mięsno-warzywne
Choć placki kojarzą się z mąką, to moje składają się głównie z mięsa i warzyw. Dla związania masy dodam tylko trochę tartej bułki. Dzięki temu moje placki będą całkiem zdrowe.
Przepis: Placki mięsno-warzywne
Placki z mielonego mięsa indyczego, brokułu i pora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mielonego mięsa indyczego
- 1/2 brokułu
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywBrokuł oczyść, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedź, osącz, wystudź. Brokuł dość drobno posiekaj. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, pokrój w krążki. Podduś go na łyżce oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.
- Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj posiekany brokuł oraz podduszony por z czosnkiem. Wbij też jajko, dodaj tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką kładź porcje masy mięsno-warzywnej, lekko ją spłaszcz. Smaż na średnim ogniu, aż masa zrumieni się od spodu. Wtedy obróć każdy placek na drugą stronę i go dosmaż. Placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać placki mięsno-warzywne?
Placki mięsno-warzywne są dosyć sycące. Ich smak doskonale dopełni lekki sos. Najbardziej uniwersalny będzie sos na bazie jogurtu naturalnego, np. typu greckiego. Wystarczy go wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, świeżymi ziołami i odrobiną oliwy, by zamienił się w doskonały dodatek. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, możecie podać do nich sos pomidorowo-paprykowy.
Czytaj też:
Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywneCzytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki