Ten patent na ekspresowy obiad zasługuje na medal. Danie robię raz-dwa, a rodzina prosi o więcej

Ten patent na ekspresowy obiad zasługuje na medal. Danie robię raz-dwa, a rodzina prosi o więcej

Dodano: 
Smażone kopytka
Smażone kopytka Źródło: Shutterstock / Monika_1
Przygotowując dania obiadowe, często robię je na dwa dni, dzięki czemu mogę zyskać trochę wolnego czasu i uniknąć jedzenia na mieście. Potrawą, która wyśmienicie smakuje zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, są kopytka. Sprawdź, jak zrobić pyszne danie z kopytek z wczorajszego obiadu.

Kopytka wyśmienicie smakują z różnymi dodatkami. Kluski ziemniaczane tuż po ugotowaniu podaję ze zrumienioną na maśle bułką tartą, mięsnym gulaszem lub kremowym sosem pieczarkowym. Na drugi dzień odsmażam kopytka na maśle i podaję je z innymi dodatkami, które całkowicie zmieniają smak potrawy.

Robiąc większą ilość kopytek, żeby zostały na drugi dzień, przelewam ugotowane kluski zimną wodą, a następnie osuszam rozłożone na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do lodówki układam kluski na wyłożonej nowym papierem do pieczenia tacce i przykrywam folią spożywczą. Kopytka przełożone do miski, nawet wymieszane z masłem, mogą się posklejać, co sprawi, że trudno będzie je odsmażyć – podczas rozdzielania delikatne kluski łamią się i nie wyglądają później apetycznie na talerzach.

Jak zrobić odsmażane kopytka?

Obiad z wczorajszych kopytek zrobisz w kilka minut. Ja podaję je z dwoma dodatkami, czyli podsmażonym boczkiem oraz cebulą. Do przygotowania potrawy polecam użyć niezbyt tłustego boczku gotowanego lub pieczonego.

Jeżeli nie masz kopytek, a odczuwasz wielką ochotę na tę potrawę, to możesz odsmażyć kopytka kupione w sklepie. W większości sklepów spożywczych dostępne są świeże i mrożone kopytka oraz włoskie gnocchi, których smak jest bardzo podobny. Zwróć jednak uwagę na jakość dań gotowych, która może bardzo się różnić i nie zawsze przekłada się na cenę produktu. Wyznacznikiem jakości i smaku kopytek ze sklepu jest przede wszystkim ich skład, który powinien być krótki i jak najbardziej zbliżony do składu domowej potrawy.

Wskazówka: Jeżeli chcesz przygotować odsmażane kopytka ze sklepu, to sprawdź także, czy kopytka były wcześniej obgotowane, bo sposób ich obróbki ma wpływ na sposób przygotowania obiadu z produktu gotowego. Kopytka surowe wymagają ugotowania, a następnie obsmażenia. Kopytka, które były wcześniej obgotowane, wystarczy odsmażyć. Zwykle kopytka obgotowane sprzedawane są pakowane próżniowo, a kopytka surowe mrożone.

Zarówno w przypadku kopytek domowych, jak i kupowanych w sklepie duża porcja obiadowa dla osoby dorosłej to około 200 g (10-12 sztuk). Poniżej podaję przepis na 1 porcję potrawy. Bez problemu dostosujesz go do indywidualnych potrzeb, mnożąc ilość składników przez liczbę osób.

Zarówno domowe, jak i kupione w sklepie kopytka powinny zostać ogrzane do temperatury pokojowej, zanim przystąpisz do ich smażenia. Położenie zimnych kopytek na rozgrzany tłuszcz może spowodować, że przykleją się do patelni.

Przepis: Odsmażane kopytka

Ten ekspresowy obiad smakuje wyśmienicie. To danie z patelni można podać go np. z kiszoną kapustą.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g ugotowanych kopytek
  • 2 łyżki klarowanego masła

Dodatki:

  • 100 g boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka klarowanego masła

Do dekoracji:

  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówZ boczku (pieczonego, gotowanego lub wędzonego) odkrój skórę oraz chrząstki i pokrój go w niewielką kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie boczku i cebuliJeżeli boczek ma dużo tłuszczu, to usmaż go na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Chudy boczek wymaga dodania niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju do smażenia. Smaż boczek do momentu, aż stanie się rumiany i chrupiący. Zdejmij usmażony boczek z patelni. Na patelni po smażeniu boczku zeszklij cebulę. Jeżeli tłuszcz z boczku się przepalił, to umyj patelnię i zeszklij cebulę na 1 łyżce klarowanego masła. Do zeszklonej cebuli dodaj podsmażony boczek i smaż jeszcze 1-2 minuty, na małym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Odsmażanie kopytekNa patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła i wyłóż kopytka na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż kluski ziemniaczane z obu stron – kopytka powinny ładnie się przypiec i mieć chrupiącą skórkę.

Jeżeli chcesz przygotować potrawę dla kilku osób, to smaż kopytka mniejszymi porcjami – kładąc na patelni zbyt dużo klusek, zmniejszysz temperaturę tłuszczu i kopytka zaczną go wchłaniać.

W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki.

Jak podawać odsmażane kopytka?

Odsmażane kopytka podawaj wymieszane z boczkiem i cebulą oraz posypane natką pietruszki. Przed podaniem możesz doprawić potrawę do smaku np. świeżo zmielonym pieprzem.

Czytaj też:
Kładę piersi kurczaka na kapuście i wstawiam do pieca. Moja rodzina uwielbia ten obiad
Czytaj też:
Zalewam ziemniaki tym prostym sosem i mam pyszne danie. Poznaj szybki przepis na obiad