Mam prosty sposób na aromatyczny i soczysty schab. Dokładam tylko te owoce

Mam prosty sposób na aromatyczny i soczysty schab. Dokładam tylko te owoce

Dodano: 
Schab pieczony ze śliwkami
Schab pieczony ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Oto ciekawa propozycja dla wielbicieli schabu ze śliwkami. Tym razem upieczemy to mięso z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców. Dzięki temu zyska doskonały smak i zachowa soczystość.

Schab ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wtedy zazwyczaj robimy w mięsie nacięcie i upychamy w nie suszone owoce. Pomysł dobry, ale jednak nieco zimowy. Wiosną chcemy czuć smak i zapach świeżych owoców. Dlatego dziś sięgniemy po śliwki mrożone lub świeże, jeśli uda wam się takie kupić. O tej porze roku wybór tych świeżych owoców jest co prawda niewielki, ale kuliste, fioletowe śliwki z importu też doskonale sprawdzą się w tym daniu.

W czym zamarynować schab?

Schab przed pieczeniem warto zamarynować, dzięki czemu mięso zyska na smaku i aromacie, a także zwiększy się jego soczystość. Marynata powinna zawierać kwaśny składnik, bo to właśnie on ma zdolność kruszenia i zmiękczania mięsa. Podstawą marynaty może więc być: musztarda, ocet, wino, jogurt naturalny, sok z cytryny czy pomarańczy. Można je łączyć ze składnikami, które dobrze będą się komponować ze smakiem owoców. W tym przypadku warto więc postawić na: miód, czosnek, zioła (np. rozmaryn, bazylia, tymianek). Obowiązkowym dodatkiem do marynaty jest zawsze sól i olej lub oliwa z oliwek. Mięso w marynacie powinno spędzić przynajmniej kilka godzin, a najlepiej dobę.

Jak zrobić schab pieczony ze śliwkami?

Ponieważ nasz schab pieczemy w kawałkach, najlepiej zamarynować go po pokrojeniu. Dzięki temu mięso szybciej skruszeje.

Przepis: Schab pieczony ze śliwkami

Kawałki schabu pieczone ze świeżymi owocami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 300 g mrożonych lub świeżych śliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaSchab opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Oprósz je solą i pieprzem. Z octu, miodu, zmiażdżonego czosnku, rozmarynu i oleju przygotuj marynatę. Polej nią kawałki mięsa, wymieszaj. Mięso przykryj, wstaw na 5-6 godzin do lodówki.
  2. Pieczenie schabuMięso przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż je cząstkami lub połówkami śliwek. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz mięso ok. godzinę. W czasie pieczenia 2-3-krotnie polewaj je wytworzonym sosem.

Wskazówka: Jeśli lubisz cynamon, przed pieczeniem możesz nim lekko oprószyć potrawę. Zyska ciekawszy smak i aromat.

Jakie inne owoce pasują do schabu?

Do pieczonego schabu najlepiej pasują owoce, które są słodkie i mięsiste. Oprócz śliwek doskonale więc sprawdzą się np.: brzoskwinie, morele, gruszki czy jabłka. Smak tego mięsa świetnie podkreśli też ananas, który ma dodatkowo zdolność zmiękczania mięsa.

Czytaj też:
Schab ze śliwką to tradycyjny przepis na aromatyczną i wilgotną pieczeń. Poznaj sprawdzoną recepturę
Czytaj też:
Zamiast kotletów robię ze schabu pyszne roladki. Są pełne smaku i można je odgrzewać

Źródło: smaki.pl

-->