Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia

Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia

Dodano: 
Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety siekane z kurczaka Źródło:Shutterstock / irina2511
Na moim stole często goszczą siekane kotlety z kurczaka bez tradycyjnej panierki z bułki tartej. Do masy na siekane kotlety dodaję warzywa i zioła. Sprawdź, jak zrobić soczyste i delikatne kotlety.

Z delikatnego mięsa drobiowego można wyczarować wiele smacznych dań. Kotlety siekane z kurczaka to doskonała alternatywa dla innych dań z drobiu m.in. filetów drobiowych w bułce tartej lub cieście naleśnikowym. Przygotowanie masy na siekane kotlety drobiowe i smażenie nie zajmują wiele czasu – w mniej niż 60 minut możesz delektować się smakiem domowego obiadu.

Siekane kotlety z kurczaka doskonale komponują się z różnymi dodatkami np. purée ziemniaczanym oraz surówkami. Możesz również podawać to danie jako przekąskę z dodatkiem aromatycznych sosów np. domowego sosu czosnkowego oraz pieczywa – moje dzieci uwielbiają domowe burgery z siekanymi kotletami z kurczaka i warzyw.

Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka?

Przepis na kotlety siekane z kurczaka jest banalnie prosty. Wystarczy drobno posiekać mięso drobiowe (ja używam filetu z kurczaka, ale możesz również przygotować drobiowe kotlety siekane z udek bez kości i skóry lub filetu z indyka), dodać ulubione warzywa i inne dodatki, wymieszać składniki masy mięsnej i usmażyć lub upiec w piekarniku. Pieczone kotlety siekane z kurczaka są mniej kaloryczne, bo nie chłoną tłuszczu z patelni. Poniższy przepis uwzględnia dodanie cebuli, czosnku, szczypiorku i natki pietruszki, ale możesz również dodać do masy mięsnej inne warzywa i zioła np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę i pieczarki, startą na tarce marchewkę, pokrojone na małe kawałki różyczki brokuła, pora, bazylię i świeżą kolendrę.

Wskazówki: odpowiednią konsystencję masy mięsnej na kotlety siekane z kurczaka zapewnia dodatek żółtego sera oraz jajek i mąki. Polecam smażyć siekane kotlety z kurczaka (opcjonalnie indyka) na maśle klarowanym i oleju w proporcji 1:1.

Przepis: Kotlety siekane z kurczaka

Z delikatnego mięsa drobiowego można wyczarować wiele smacznych dań. A to jedno z nich.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
55 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone mięso drobiowe drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz drobno posiekaj. Ser, który dobrze się topi (np. Gouda lub Mozzarella) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Łączenie składnikówDo dużej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj mąkę, majonez, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, ser żółty i posiekane mięso drobiowe. Dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw masę mięsną oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz także dodać inne zioła i przyprawy np. przyprawę do kurczaka. Masa mięsna powinna być dość zwarta. Jeżeli jest rzadka, to możesz dodać nieco więcej mąki lub żółtego sera.
  3. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Nakładaj masę mięsną łyżką, formując kotlety – z podanych proporcji wyjdzie około 12 małych lub 8 średniej wielkości kotletów siekanych z kurczaka. Smaż siekane kotlety na złoty kolor z obu stron. Czas smażenia na średnim ogniu to 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podawać kotlety siekane z kurczaka?

Kotlety siekane z kurczaka wyśmienicie smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką. Kotlety z powyższego przepisu to także idealna przekąska na domową imprezę – możesz je podać z dodatkiem różnych sosów np. sosu salsa, sosu czosnkowego i sosu tysiąca wysp oraz m.in. frytek z batatów.

Jeżeli przygotujesz większą porcję siekanych kotletów z kurczaka, to możesz je np. ułożyć na kromkach z bagietki i zapiec pod warstwą startego sera oraz podawać w bułkach z dodatkiem świeżych warzyw.

Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka w piekarniku?

Jeżeli nie przepadasz za smażonym mięsem, to polecam przygotować siekane kotlety z kurczaka w piekarniku. W tym celu przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze uformuj z masy mięsnej kotlety i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-35 minut.

Czytaj też:
Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika
Czytaj też:
Ekspresowy kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny