Tradycyjne kotlety z piesi kurczaka mogą się znudzić. Wtedy sięgam po te soczyste roladki

Tradycyjne kotlety z piesi kurczaka mogą się znudzić. Wtedy sięgam po te soczyste roladki

Dodano: 
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem Źródło:Shutterstock / gowithstock
Roladki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne, a zachwycają bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Polecam mój sprawdzony przepis.

Ogromną zaletą mięsa drobiowego jest krótki czas przygotowania. Cienko rozklepany filet z kurczaka, nawet zwinięty w roladkę, jest gotowy w około 30 minut. Farsz do roladek z kurczaka również nie wymaga długiej obróbki termicznej – niezależnie od rodzaju użytych składników, można go przygotować w kilka minut. Zachęcam do wypróbowania szybkich w przygotowaniu roladek z kurczaka nadziewanych świeżym szpinakiem i serem feta.

Jak zrobić roladki z kurczaka?

Roladki z kurczaka możesz przygotować z różnymi dodatkami np. szynką i żółtym serem, ogórkiem, papryką oraz cebulą, suszonymi pomidorami i pieczarkami. Ja często przygotowuję roladki ze szpinakiem i serem feta. Do nadzienia możesz użyć świeżych liści szpinaku, które również poza sezonem są bez problemu dostępne w każdym sklepie spożywczym, szpinaku z własnego ogródka oraz szpinaku mrożonego. Ser feta możesz śmiało zastąpić np. serem mozzarella lub pleśniowym.

Mając przygotowane mięso drobiowe i farsz, wystarczy zwinąć roladki i usmażyć je na oleju lub klarowanym maśle bądź upiec w piekarniku. Nie trzeba mięsa panierować przed smażeniem, jednak możesz również przygotować roladki z kurczaka w panierce, obtaczając je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej lub w różnych zamiennikach bułki tartej np. posiekanych orzechach i pełnoziarnistych płatkach.

Wskazówka: ja przygotowuję roladki z kurczaka z pojedynczych filetów – z jednego kawałka mięsa robię 2 małe roladki na porcję.

Przepis: Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Z filetów z piersi kurczaka można wyczarowywać różne smaczne dnia. Te roladki z nadzieniem ze szpinaku i sera feta smakują wyśmienicie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso drobiowe oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przetnij na pół, żeby powstały dwa plastry mięsa. Szpinak pozbaw łodyżek, umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Możesz dodatkowo osuszyć liście szpinaku papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser feta pokrusz na małe kawałeczki.
  2. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej klarowane masło lub olej do smażenia i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj świeże liście szpinaku i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, 2-3 minuty. Gdy szpinak zwiędnie, zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze kilka minut – liście powinny zmniejszyć swoją objętość i zmięknąć. Przed końcem smażenia dopraw szpinak świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie i dodaj na patelnię pokruszoną fetę. Wymieszaj składniki farszu. Przed nadziewaniem roladek, spróbuj farsz i ewentualnie dopraw go zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.
  3. Rozbijanie i przyprawianie mięsaPlastry kurczaka przykryj papierem do pieczenia i rozbij, uważając, żeby się nie porwały. Plastry mięsa oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Dodawanie farszu i zwijanie roladekNa rozklepanym mięsie ułóż porcję farszu. Zawiń boki mięsa i zwiń roladki. Jeżeli mięso się rozpada, to możesz spiąć je wykałaczkami.
  5. SmażenieRozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej) na patelni z grubym dnem. Obsmaż roladki na złoty kolor z każdej strony.
  6. PieczeniePrzełóż obsmażone roladki z kurczaka do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut. Możesz pominąć dopiekanie mięsa i usmażyć roladki do miękkości na patelni.

Z czym podawać roladki z kurczaka?

Roladki z kurczaka wyśmienicie smakują z ziemniakami purée i ziemniakami z wody, kolorowym ryżem, kaszą oraz surówką. Możesz je również podawać z pieczywem.

Farsz do roladek z kurczaka – zamienniki i inspiracje

Jeżeli chcesz, żeby farsz szpinakowy miał bardziej kremową konsystencję, to możesz zastąpić ser feta serkiem śmietankowym.

Świeży szpinak możesz zastąpić szpinakiem mrożonym – polecam użyć całych liści szpinaku. Gdy dodasz na patelnię z cebulą i czosnkiem mrożony szpinak, koniecznie odparuj nadmiar płynu, żeby farsz nie był zbyt wodnisty.

Do farszu szpinakowego możesz dodać suszone pomidory, papryczkę chili oraz posiekane orzechy. Wyśmienicie smakuje również farsz ze szpinakiem, cebulą, czosnkiem oraz pieczarkami.

Roladki z kurczaka to danie, które pozwala eksperymentować w kuchni. Możesz faszerować je wieloma świeżymi, podsmażonymi i konserwowanymi warzywami, serami, a także mielonym mięsem z przyprawami i ziołami. Gotowe roladki z kurczaka nadają się nie tylko do smażenia i zapiekania – możesz je również po podsmażeniu podlać bulionem i ugotować. Do roladek z kurczakiem możesz podać sos, który pod względem smaku komponuje się ze składnikami farszu.

Czytaj też:
Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika
Czytaj też:
Biorę liście sałaty i zawijam w nie 3 składniki. Trudno o lżejszą i zdrowszą przekąskę