Ten szybki obiad z makaronu robię po powrocie z pracy. Znika z talerzy do ostatniego kluska

Ten szybki obiad z makaronu robię po powrocie z pracy. Znika z talerzy do ostatniego kluska

Dodano: 
Szybkie danie z makaronu
Szybkie danie z makaronu Źródło:Shutterstock / Angelika Heine
Osoby pracujące gotują obiad poprzedniego dnia albo sięgają po przepisy na ekspresowe dania. Jedno z nich prezentujemy poniżej. Do jego przygotowania wystarczy makaron i 3 proste dodatki.

W przygotowaniu szybkich dań najbardziej liczy się pomysł. A ten czasami nie chce przyjść w odpowiednim momencie. Dlatego służymy pomocą i podrzucamy wam prostą propozycję na szybkie danie obiadowe. Do przygotowania tej potrawy wystarczy makaron i trzy proste dodatki, które z pewnością macie w swoich kuchennych zapasach.

Jak prawidłowo ugotować makaron?

Odpowiednie ugotowanie makaronu to połowa sukcesu, jeśli chodzi o obiad na bazie makaronu. By makaron i całe danie było smaczne, kluski nie mogą być rozgotowane. Powinny być ugotowane al dente, czyli pozostać półtwarde. W tym celu wsypujemy suchy makaron na dużą ilość posolonego wrzątku i gotujemy go nie dłużej niż zaleca producent na opakowaniu. Co ciekawe tak ugotowany makaron jest nie tylko smaczniejszy, ale też korzystniejszy dla naszej sylwetki. Tuczy bowiem mniej niż ten rozgotowany.

Jak zrobić szybkie danie z makaronu i 3 dodatków?

By danie na bazie makaronu wyszło smaczne, powinniśmy w tym samym momencie zakończyć gotowanie klusek i przyrządzanie sosu. Potem wystarczy je tylko wymieszać i chwilę razem podgrzać.

Przepis: Makaron z cebulą, szynką i jajkiem

Danie obiadowe z makaronu penne, cebuli smażonej z szynką i jajkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 3-4 jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu tyle czasu, ile zalecił producent na opakowaniu. Zwykle dla grubszego makaronu jest to ok. 10 minut.
  2. Smażenie dodatków do makaronuNa dużej patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w piórka lub w talarki. Wsyp je na tłuszcz, smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj do niej pokrojoną w paski szynkę i całość chwilę przesmaż.
  3. Wykańczanie daniaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Makaron odcedź. Jajka wylej na patelnię, chwilę podsmaż, ale uważaj, by się nie ścięły. Na patelnię wsyp ugotowany makaron i mieszając, całość podgrzewaj, aż jajka się zetną. Danie oprósz solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Inne propozycje na szybkie danie z makaronu

Z makaronu można szybko przygotować także inne dania obiadowe. Wybór w dużej mierze zależy od tego, co akurat macie w swoich zapasach. Prostą propozycją obiadową jest np.: makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami, a także makaron z sosem śmietanowo-serowym i szpinakiem. Dobrym pomysłem na danie z makaronu jest zestawienie go z warzywami. Tu możliwości również jest dużo, bo do wyboru macie pomidory, cukinię, bakłażan, paprykę, cebulę, jarmuż czy szparagi. Pamiętajcie tylko, że smak warzyw doskonale podkreśli czosnek.

Czytaj też:
Szybka sałatka z zupek chińskich syci jak żadna inna. Sprawdzony przepis dostałem od szwagierki
Czytaj też:
Biorę gotowe kopytka i dodaję dwa składniki. Rewelacyjny obiad w 10 minut