Gdy nie masz czasu i ochoty na gotowanie, przyrządź danie z makaronem. A gdy nie wiesz, jak je zrobić, skorzystaj z mojej propozycji. Jest całkiem prosta, bo do przygotowania tej potrawy potrzebuję zasadniczo 5 składników. Reszta to przyprawy i dodatki, które z pewnością masz pod ręką. A i te główne składniki, często znajdziesz w swoich zapasach. Wszak są to: grubszy makaron, filet z kurczaka, pieczarki, szpinak i śmietanka.
Jak ugotować makaron do sosu?
Choć ugotowanie makaronu wydaje się proste, jak drut, to jednak i tu można popełnić zasadniczy błąd. Polega on na przegotowaniu klusek. W wyniku tego tracą one przyjemną sprężystość i smak. Stają się też przez to bardziej tuczące. Dlatego należy pamiętać, by makaron do sosu gotować al dente. Co to oznacza? Al dente to po prostu lekko twardawy makaron, który stawia lekki opór zębom. By taki był, należy go gotować o minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. Makaron dogotuje się bowiem w sosie, do którego wrzucimy go przed podaniem. Tylko wtedy makaron odpowiednio przeniknie składnikami sosu i całe danie będzie spójne i smaczne.
Jak zrobić szybkie danie z makaronem?
Najsmaczniejsze danie przygotujesz, gdy nastawisz wodę na makaron i od razu zaczniesz robić sos. Wtedy mniej więcej w tym samym czasie będziesz dysponować gotowym makaronem i sosem.
Przepis: Szybki makaron na obiad
Makaron z 3 dodatkami i sosem śmietankowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 670 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 4-5 pieczarek
- 150 g świeżego szpinaku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuNastaw duży garnek wody. Gdy się zagotuje, posól ją i wsyp makaron. Gotuj go minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź, nie przelewaj. Zachowaj nieco wody z gotowania makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
- Przygotowanie sosuFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż na oleju. Dodaj oczyszczone, pokrojone pieczarki, przesmaż kilka minut. Dorzuć opłukany szpinak, chwilę podsmaż. Wlej śmietankę, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i duś całość 5-7 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawanie daniaMakaron dodaj na patelnię z sosem, wymieszaj i podgrzewaj całość na niedużym ogniu, często mieszając (możesz też przełożyć makaron i sos do garnka, w którym gotował się makaron). Danie rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem.
Inne propozycje na proste sosy do makaronu
Jeśli nie masz pomysłu na szybki sos do makaronu, mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Możesz podać do niego sos pomidorowy, który zrobisz na bazie passaty lub przecieru pomidorowego. Wcześniej przesmaż tylko na oliwie cebulę i czosnek, dodaj pomidory, duś aż sos będzie gęsty i dopraw go do smaku np. solą, pieprzem i bazylią. Doskonały i bardzo prosty sos do makaronu zrobisz też z oliwy z oliwek, czosnku i ostrej papryczki. Warzywa rozdrobnij i przesmaż po prostu na oliwie. Na koniec połącz sos z makaronem. A jeśli szukasz bardziej oryginalnej propozycji, przyrządź cytrynowy makaron. Jest orzeźwiający i naprawdę smaczny.
Czytaj też:
Ekspresowe danie z penne. Odkryj mój prosty przepis na obiad z gorgonzolą i szpinakiemCzytaj też:
Ten szybki, zdrowy obiad z makaronu idzie u mnie, jak woda. Czasem zmieniam tylko warzywa