Biorę gotowe kopytka i dodaję dwa składniki. Rewelacyjny obiad w 10 minut
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Biorę gotowe kopytka i dodaję dwa składniki. Rewelacyjny obiad w 10 minut

Dodano: 
Kopytka z kiełbasą
Kopytka z kiełbasą Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Kiedy wracam do domu głodna i czuję, że nie mam ochoty na gotowanie, kupuję w osiedlowym sklepie gotowe kopytka. Dodaję do nich tylko dwa składniki i cały obiad gotowy.

Smażone z kiełbasą i cebulką kopytka to danie, które zrobisz w 10 minut. To danie sprawdza się na duży głód i zawsze wtedy, kiedy nie masz czasu. To dużo tańsze rozwiązanie, niż zamawianie jedzenia. Gotowe kopytka nie są drogie i można je kupić zarówno w sieciowych marketach, jak i w lokalnych, osiedlowych spożywczakach na dziale z garmażerką.

Jak zrobić smażone kopytka z kiełbasą?

To danie błyskawiczne, ponieważ kiedy na patelni smaży się kiełbasa (chodzi o to, aby wytopił się z niej tłuszcz), ty możesz pokroić cebulkę. Potem wystarczy już przesmażyć wszystko razem i obiad gotowy. Do dania najlepiej wybrać kiełbasy dobre do smażenia, z większą ilością tłuszczu. Jeśli jednak wybierzesz chudą kiełbasę, dodaj na patelnię oliwę. Same kopytka powinny się lekko zrumienić, ważne jest też, aby nie były zimne w środku (jeśli były wcześniej w lodówce, mogą potrzebować dwóch minut na patelni dłużej).

Przepis: Kopytka smażone z kiełbasą

Błyskawiczny obiad z gotowych kopytek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
851 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kopytek
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

opcjonalnie do podania:

  • 10 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kopytek z dodatkami
    Smażenie kopytek z dodatkami
    Kiełbasę pokrój i wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż, aż się lekko zrumieni i puści tłuszcz. Cebulę pokrój i razem z kopytkami wrzuć do kiełbasy. Smaż ok. 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe danie możesz udekorować połówkami pomidorków. Dopraw solą i pieprzem.

Kopytka możesz zajadać z dodatkiem ulubionych surówek, a jeśli ma być szybko, to mogą to być nie tylko pomidorki (jak propozycja z naszego przepisu), ale np. ogórki kiszone, kapusta kiszona czy dowolna sałatka ze słoika.

Smażone kopytka w wersji wege

Jeśli nie jesz mięsa albo masz ochotę na inną wersję smażonych kopytek, zamiast kiełbasy wykorzystaj na przykład suszone pomidory. Pomidorki przesmaż krótko na oliwie, którą są zalane, dodaj cebulkę i kopytka i smaż wszystko razem. Tak naprawdę w najprostszej wersji, smażone kopytka smakują wybornie także z dodatkiem samej cebulki i doprawione sporą ilością czarnego pieprzu.

Do smażenia można wykorzystać także wędzone tofu, szczypiorek czy papryczkę chili. Smażone kopytka świetnie smakują również z dodatkiem jajek sadzonych (śmiało możesz wbić jajka na tę samą patelnię, na której podsmażasz kopytka). W wersji z jajkami kopytka można posypać obficie szczypiorkiem.

Zrobienie każdej z wymienionych propozycji zajmie ci nie dłużej, niż 10 minut – dokładnie tak samo, jak w przypadku kopytek z kiełbasą.

Czytaj też:
Jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała? Ważny jest jeden szczegół
Czytaj też:
Ten przepis na brukselkę zachwyca każdego. Wystarczy tylko jeden dodatek